Kladdkaka: Švedska čokoladna torta od samo 6 sastojaka, gotova u 30 minuta!
Kladdkaka je švedska čokoladna torta hrskave kore i meke unutrašnjosti. Najčešće se poslužuje uz šlag ili sladoled od vanilije i karakterizira je to što se u nju ne dodaje prašak za pecivo, što objašnjava njenu žitku unutrašnjost, hrskavu vanjštinu te općenito kompaktnu teksturu.
Naime, ova je torta nastala kada je uslijed Drugog svjetskog rata bilo teško nabaviti prašak za pecivo. Idealan je izbor za sve ljubitelje čokolade i vrlo se jednostavno priprema, sa samo nekoliko sastojaka koje vjerojatno već i imate kod kuće. Ako tražite recept za brzi čokoladni kolač, nastavite čitati.
Sastojci:
- 2 jaja
- 120 g šećera
- 5 g vanilin šećera
- 40 g nezaslađenog kakaa u prahu
- prstohvat soli
- 120 g omekšalog maslaca
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 175 °C.
- Otopite maslac na laganoj vatri.
- Umiješajte šećer i jaja, dobro promiješajte. Umiješajte ostale sastojke da se sve dobro sjedini.
- Tijesto izlijte u podmazan i lim za pečenje obrubom koji se može skinuti, promjera cca 24 cm.
- Pecite u sredini pećnice oko 15 minuta. Torta će biti niska s prilično tvrdom površinom i malo ljepljiva u sredini.
- Kolač ohladite kad je pečen i pospite šećerom u prahu. Poslužite uz šlag ili sladoled i voće po izboru.
Vezani sadržaj:
-
Jogurt pita: Jednostavan recept za "starinski" kolač koji baš svi vole
-
Najbolji recept za klasični tiramisu - koji će oduševiti vaše goste
-
Brzinski cheesecake bez pečenja: Recept za kremastu tortu od sira sa sočnim preljevom od višanja
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345