Koju hranu ne treba zamrzavati - i zašto?
Iako zamrzavanje može produljiti rok trajanja mnogih namirnica, važno je znati koje od njih ne podnose dobro ovaj proces. U nekim slučajevima dolazi do promjene kvalitete, okusa i teksture, a često se mijenja samo tekstura, što u nekim slučajevima negativno utječe na pripremu hranu, dok u drugima ne čini razliku. Zato nije važno znati samo kako i što zamrznuti, nego i unaprijed razmišljati za što ćete određene namirnice koristiti.
Namirnice s visokim udjelom vode
Hrana poput krastavaca, tikvica ili salate nije pogodna za zamrzavanje jer sadrži mnogo vode. Kada se takve namirnice zamrznu dolazi do promjena u strukturi stanica, što rezultira gubitkom čvrstoće i hrskavosti. Nakon odmrzavanja, ove namirnice postaju kašaste i gube svoju privlačnu teksturu.
Zamrzavanje kod kuće često uzrokuje gubitak teksture i kod voća, kao što su jagode, grožđe ili agrumi. To znači da ono neće biti baš dobro za jelo odmha nakon odmrzavanja, no možete ih i dalje koristiti za smoothije, sladoled ili kolače.
Mliječni proizvodi
Jogurt, kiselo vrhnje i svježi sir promijenit će svoju konzistenciju prilikom smrzavanja. S druge strane, tvrdi sirevi poput parmezana bolje podnose zamrzavanje. Svježi sir se nakon odrmazvanja može koristiti u jelima poput savijače jer promjena teksture u ovom slučaju neće biti primjetna.
Jaja u ljusci
Zamrzavanje cijelih jaja u ljusci nije pametno jer će doći do širenja i pucanje ljuske. Osim promjene teksture, to može značiti i opasnost od kontaminacije. Ako želite zamrznuti jaja, preporučuje se da ih prvo razbijete, lagano izmiješate i pohranite u hermetički zatvorenu posudu.
Kuhana tjestenina i riža
Ove namirnice gube teksturu prilikom zamrzavanja i odmrzavanja, što rezultira kašastom konzistencijom. Ako ih želite zamrznuti, najbolje je da to učinite zajedno s umakom kako bi se barem djelomična sačuvali okus i tekstura.
Pržena hrana
Hrskava pržena jela, poput pohanih komadića mesa, gube svoju hrskavost i postaju kašasta nakon zamrzavanja. To se događa zbog vlage koja se oslobađa tijekom odmrzavanja. Ipak, ako prženu hranu planirate ponovno zagrijati u pećnici ili fritezi na vrući zrak, dio hrskavosti može se vratiti.
Krema i umaci na bazi vrhnja
Umaci i kreme s visokim udjelom vrhnja često se razdvajaju i postaju grudasti nakon odmrzavanja. Ovo može u potpunosti uništiti konzistenciju i izgled jela. Međutim, ako se nakon odmrzavanja dobro izmiješaju i koriste u termički obrađenim jelima, mogu biti prikladni za konzumaciju.
Majoneza i dresinzi na bazi ulja
Majoneza i srodni dresinzi za salate sadržavaju emulzije koje se raspadaju kada se zamrznu. Nakon odmrzavanja, ulje se odvaja od ostalih sastojaka, a rezutat je neugodan izgled i okus.
Krumpir
Svježi krumpir nije pogodan za zamrzavanje jer postaje vodenast i promijeni boju u sivo-smeđu. Zamrznuti krumpirići iz trgovine industrijski su obrađeni kako bi zadržali teksturu i okus, ako baš želite zamrznuti krumpir važno ga je prvo blanširati. No, čak i ako to napravite, nemojte očekivati isti rezultat kao kada kupite zamrznuti krumpir u trgovini.
Začini i aromatične biljke
Svježi začini poput bosiljka, peršina i kopra gube svoju strukturu i aromu nakon zamrzavanja. Bolja opcija je njihovo sušenje ili zamrzavanje u maslinovom ulju u kalupima za led kako bi zadržali što više okusa. Zamrznuti peršin ili kopar mogu se ipak koristiti u juhama i varivima, gdje promjena teksture nije bitna.
Vezani sadržaj:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Špageti s tunom i umakom od rajčice
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345