Koju hranu trebate češće jesti?
Pretilost je sve veći problem među osobama svih dobnih skupina diljem svijeta. Nepravilna prehrana uzrokuje manjak ključnih nutritivnih nutrijenata kao što su:
- kalcij
- magnezij
- kalij
- vlakna
- vitamin C
- vitamin A
- vitamin E
Ovih 7 nutrijenata najčešće ne unosimo dovoljno, iako ih sadrže brojne namirnice koje su ujedno i ukusne.
Špinat: kalcij, magnezij, kalij, vlakna, vitamin C, A i E
Zeleno lisnato povrće je odlično za vaše zdravlje, a špinat je definitivno jedna od najboljih opcija. Jedna šalica kuhanog špinata će zadovoljiti čak 400% preporučene dnevne doze vitamina A i 24% preporučene dnevne doze kalcija. Najbolje ga je pripremati na pari ili kratko prokuhati.
Grahorice: kalcij, kalij, magnezij i vlakna
Grahorice su jedna od najboljih i najpristupačnijih namirnica koje će vašem tijelu pružiti niz nutritivnih spojeva, uključujući kalcij, kalij, magnezij i vlakna. Veliki broj ljudi izbjegava grahorice jer uzrokuju nadutost. Kako biste to izbjegli, namačite grahorice u vodi tijekom noći. Voda će apsorbirati složene ugljikohidrate koji uzrokuju nadutost.
Heljda: magnezij, kalij i vlakna
Heljda je žitarica zbog čega je odličan izbor za osobe koje pate od celijakije ili su intolerantne na gluten. Heljda je odličan izvor magnezija: 1 šalica će zadovoljiti čak 98% dnevnih potreba. Također pruža 17 grama vlakana i 22% od preporučene dnevne doze kalija.
Dinja: kalij, vlakna, vitamin A i C
Dinja je puno više od osvježavajućeg voća. Ona je odličan izvor nutritivnih spojeva i sadrži malo kalorija. Dinja je odličan izvor kalija, vlakana, vitamina A i C, a ujedno sadrži i visok postotak vode, koja je neophodna za pravilno funkcioniranje svake stanice.
Batat: kalij, vlakna, vitamin A i C
Ovo povrće nije samo odličan izvor nutritivnih spojeva, već je prirodno sladak. Možete ga koristiti u pripremi deserta. Batat je odličan izvor vitamina A i C, kalija i vlakana. Pristupačan je i lagan za pripremu te može postati zamjena za krumpir i tjesteninu.
Obrani mliječni proizvodi: kalcij i kalij
Obrani mliječni proizvodi, naročito mlijeko i jogurt, su najčešće dodatno obogaćeni nutritivnim spojevima, uključujući kalcij i kalij. Mliječne proizvode nije potrebno u potpunosti izbaciti iz prehrane, već samo kontrolirati njihov unos.
Orašasti plodovi i sjemenke: magnezij i vitamin E
Orašasti plodovi i sjemenke mogu zadovoljiti vašu potrebu za grickanjem. Nisu samo prazne kalorije već pružaju odličan udio magnezija i vitamina E. Također, mogu pomoći u regulaciji razine kolesterola i masti u tijelu.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345