Jednostavni kolač od limuna: Mirisan, mekan i sočan - desert koji obožavamo!
Kolač od limuna je savršen izbor za sve ljubitelje osvježavajućih i laganih deserata. Ovaj sočan i prozračan biskvit donosi okus ljeta u svaki zalogaj, bez obzira na doba godine. Njegov bogat okus i miris limuna najbolje dolazi do izražaja kada se priprema s domaćim i nešpricanim limunima, koji mu daju prirodnu svježinu.
-
Sočni biskvit "na šalice" s borovnicama - jednostavan kolač gotov za pola sata
-
Limun kocke: Brzi kolač od limuna koji će oduševiti vašu obitelj i goste
Za pripremu savršenog biskvitnog kolača, uvijek koristite sastojke sobne temperature koji će se ravnomjerno povezati i stvoriti prozračnu teksturu. Također je važno da vrijeme pečenja prilagodite veličini posude u kojoj pečete kolač, kao i činjenici da je svaka pećnica drugačija. Zadnji, ali ne manje bitan, savjet jest da biskvitne kolače uvijek režete nakon hlađenja jer će tako bolje zadržati svoju sočnost.
Sastojci:
- 200 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 1 prašak za pecivo (10 g)
- prstohvat soli
- 3 jaja
- 150 g grčkog jogurta
- 100 ml biljnog ulja (npr. suncokretovo)
- sok i naribana korica 2 nešpricana limuna
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C i namastite i pobrašnite kalup za kolač ili ga obložite papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- U drugoj zdjeli miksajte jaja i šećer dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- Dodajte jogurt, ulje, sok i koricu limuna te ekstrakt vanilije. Miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Postupno dodajte suhe sastojke u smjesu s mokrim sastojcima, miksajući, dok ne dobijete glatku smjesu.
- Ulijte smjesu u pripremljeni kalup i ravnomjerno je rasporedite.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30 do 35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista.
- Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga da se hladi u kalupu oko 10 minuta, a zatim ga pospite šećerom u prahu za dekoraciju.
- Ostavite kolač da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.
Vezani sadržaj:
-
Brzinski cheesecake bez pečenja: Recept za kremastu tortu od sira sa sočnim preljevom od višanja
-
Kladdkaka: Švedska čokoladna torta od samo 6 sastojaka, gotova u 30 minuta!
-
Jogurt pita: Jednostavan recept za "starinski" kolač koji baš svi vole
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345