Mljeveno meso: Koliko traje u hladnjaku i kako znati je li pokvareno?

Mljeveno meso: Koliko traje u hladnjaku i kako znati je li pokvareno?

Mljeveno meso: Koliko traje u hladnjaku i kako znati je li pokvareno?
  • Objavljeno: Petak, 04.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Mljeveno meso jedna je od najpopularnijih namirnica u kuhinji - pristupačno je, svestrano i može se koristiti za pripremu niza različitih jela. Uz to, jednostavno se skladišti i u zamrzivaču može trajati i nekoliko mjeseci.

Međutim, poput većine svježih namirnica koje nalazimo u hladnjacima supermarketa, mljeveno meso je vrlo kvarljivo. Nakon kupnje, preporučuje se da ga iskoristite što prije - idealno unutar jednog do dva dana.

Kako biste smanjili rizik od konzumacije pokvarenog mesa, već prilikom kupnje obratite pažnju na izgled i pakiranje. Birajte meso jarko crvene boje, u ambalaži bez viška tekućine na dnu. Na pakiranju ćete pronaći i druge oznake, poput udjela masnoće ili podrijetla, koje možete prilagoditi vlastitom ukusu – no jedno nije stvar osobnog izbora: meso mora biti svježe i sigurno za konzumaciju.

U nastavku donosimo jednostavne savjete kako prepoznati je li mljeveno meso još uvijek dobro ili je vrijeme da ga bacite.

Koliko mljeveno meso smije stajati u hladnjaku?

  • Sirovo mljeveno meso smije stajati do 1 dan (maksimalno 24 sata) u hladnjaku na temperaturi 0-4 °C.
  • Termički obrađeno mljeveno meso (npr. bolonjez, ćufte, faširanci) do 3 dana u hladnjaku na istoj temperaturi.

Zašto tako kratko?

Mljeveno meso se brže kvari nego cijeli komad mesa. Mljevenjem se povećava površina mesa koja dolazi u kontakt s bakterijama i može ubrzati rast mikroorganizama, pogotovo ako meso nije u hermetičkom pakiranju. Zato se mljeveno meso treba što prije iskoristiti ili zamrznuti.

  • U zamrzivaču mljeveno meso može stajati 3 do 4 mjeseca.

Pokvareno mljeveno meso - kako prepoznati znakove?

Pokvareno mljeveno meso može sadržavati štetne bakterije poput salmonele i E. coli te biti izvor bolesti koje se prenose hranom. Kako biste izbjegli rizik od zaraze, svaki put prije pripreme mljevenog mesa napravite kratku provjeru u četiri jednostavna koraka.

Provjerite boju

Mljeveno meso, posebice govedina, vrlo brzo mijenja boju. Kad je svježe trebalo bi biti jarko crvene boje, no može biti i tamnocrveno ili imati ljubičasti ton. Sivo ili smeđe meso može biti znak truljenja, iako nije neuobičajeno da unutrašnjost sirove govedine ima drukčiju boju od vanjske jer nije izložena kisiku.

Ako je meso sumnjive boje, najbolje je da ga odmah bacite.

Provjerite miris

Mljeveno meso, naročito kad je riječ o govedini, trebalo bi imati miris po željezu ako je svježe, ali taj prirodni miris često je toliko blag da ga nećete ni primijetiti.

Ono što ćete sigurno primijetiti je neugodan miris truleži. Nikad nemojte ignorirati neugodan miris mesa i odmah se riješite svakog komada ili pakiranja koje smrdi.

Provjerite teksturu

Uzmite meso u ruke kako biste provjerili teksturu. Ako je mljeveno meso sluzavo ili djeluje ljepljivo, to bi mogao biti znak da je pokvareno.

Prije ovakve provjere obavezno operite ruke - tako smanjujete rizik od križne kontaminacije.

Provjerite rok trajanja

Čak i ako vam se nakon provjere boje, mirisa i teksture mljeveno meso čini u redu, nemojte ga konzumirati ako mu je istekao rok trajanja. Provjera roka korisna je navika koju treba redovno prakticirati kako biste na vrijeme iskoristili meso ili ga zamrznuli ako shvatite da ga nećete uspjeti iskoristiti na vrijeme.

Pazite da ne zakasnite sa zamrzavanjem - meso bi trebalo zamrznuti barem 1 dan prije isteka roka trajanja.

Pročitajte i ovo:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije