Koristi i štete od soje
Nepovoljni sastojci izolata soje
Za skupinu nepovoljnih učinaka u izolatima soje i drugim sojinim proizvodima dobivenim na industrijski način možemo navesti sljedeće.
Inhibitori tripsina nisu posve uklonjeni u visokotemperaturnim procesima dobivanja koncentrata proteina i njihov sadržaj varira od proizvođača do proizvođača. U visokotemperaturnim procesima proizvodnje stradaju neke esencijalne aminokiseline, kao što je lizin. Za procesa raspršivanja stvaraju se nitrozamini, spojevi proteina i nitrita, koji su karcinogeni.
Tijekom alkalnog procesa, kojim se odstranjuje kiselina potrebna u procesu separacije, stvara se toksin lizinoalanin uz redukciju aminokiseline cisteina. U procesu separacije ulja koriste se razna otapala (kao heksan), koja uvijek ostanu kao otrovi u finalnom produktu. Svi finalni produkti soje, koji nemaju u sebi masnoće, sadrže tragove karcinogenih otapala.
Zbog visokotemperaturne obrade u proizvodima soje koji sadrže masnoće sa znatnim sadržajem omega-6 i omega-3 masnih kiselina, prirodni cis-oblik nezasićenih masnih kiselina prelazi u štetan trans-oblik.
Kiselina koja se koristi u procesu separacije proteina otapa aluminij sa stijenki spremnika i dovodi do visokih razina opasnog aluminija u finalnom produktu, koji je i do 100 puta veći od sadržaja u soji prije procesiranja.
Zbog popravljanja okusa dodaju se raznovrsni, često i problematični aditivi, najčešće E 621 - mono-natrijev glutamat, koji može biti alergen i koji u mnogim zemljama nije dopušten u hrani za malu djecu i mladež.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345