Koliko kalorija imaju krafne?

Koliko kalorija imaju krafne?

Koliko kalorija imaju krafne?
  • Objavljeno: Utorak, 18.02.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Krafne su poslastica koja nas privlači mirisom i mekoćom, bilo da su punjene čokoladom, džemom, kremom ili jednostavno posute šećerom u prahu. Imaju dugu tradiciju u mnogim kulturama, a u Hrvatskoj ih najčešće vežemo uz vrijeme fašnika tijekom veljače kada ih možemo pronaći na svim policama u dućanima ili ih radimo kod kuće.

U zadnje vrijeme krafne postaju sve popularnije pa osim klasičnog punjenja s čokoladom i pekmezom danas možemo pronaći krafne s velikim brojem različitih punjenja.

Bez obzira na to volite li ih domaće, tek izvađene iz vrućeg ulja, ili ih kupujete u omiljenoj pekari, one su simbol slavlja, a koliko krafne imaju kalorija i koliko često se počastiti krafnama upitali smo nutricionisticu Jelena Margetić Bošković.

Koliko kalorija imaju krafne?

Broj kalorija ovisi o veličini krafne i tome čime je punjena, ima li preljev od čokolade ili je posipana šećerom u prahu. U razgovoru s nutricionisticom saznali smo da krafne u prosjeku imaju 450 kcal na 100 g. Prosječno krafna s marmeladom ima 340 kcal na 100 g dok čokoladna ima oko 400 kcal na 100 g. Osim toga danas u dućanima i pekarama možemo pronaći popularne krafne s različitim masnim punjenjima koja dodaju broju kalorija.

"Moderne popularne krafne s punjenjima od pistacija, slastičarskim kremama i sl. mogu imati i preko 500 kcal/ 100 g pogotovo ako su kreme od orašastih plodova koji sadrže puno masnoća i na bazi maslaca i vrhnja. Naravno, ako su krafne dodatno uvaljane u šećer ili prelivene čokoladom njihova energetska vrijednost se povećava."

Sourdough krafne ili „obične“

Osim običnih krafni s dizanim tijestom, sve su popularniji recepti sa sourdough tijestom. Glavna razlika je da se sourdough krafne pripremaju od prirodno fermentiranog tijesta, a obične krafne se pripremaju s kupovnim kvascem.

Nutricionistica ističe da nema posebne razlike između ove dvije vrste krafni jer se i jedno i drugo tijesto prži u dubokom ulju što je glavna mana ove slastice. Također obje vrste sadrže različita masna punjenja što doprinosi broju kalorija. Ipak: "Krafne od sourdough tijesta bi mogle biti malo lakše probavljive jer ne sadrže kvasac."

Koliko često se počastiti krafnom?

S vremena na vrijeme možemo si priuštiti slatki zalogaj, no, prema riječima nutricionistice, preporučuje se konzumaciju deserta ograničiti na otprilike dva puta tjedno. Pritom treba imati na umu i individualne prehrambene potrebe pojedinca te zdravstveno stanje.

"Vrijeme fašnika svakako mami na koju krafnu više, ipak treba biti oprezan, pogotovo osobe s dijabetesom, hiperlipidemijom, prekomjernom tjelesnom masom, gastritisom", naglašava naša sugovornica.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije