Odlična krem juha od batata: Ako još niste, vrijeme je da je počnete pripremati!
Krem juha od batata je bogata okusima, ima visoku nutritivnu vrijednost i odličan je okrepljujući obrok za svako doba godine. Batat je također poznat i kao slatki krumpir, potječe iz Srednje i Južne Amerike te je postao popularna namirnica diljem svijeta zbog svojeg slatkog okusa i kremaste teksture.
Uz to, bogat je vitaminima, mineralima i vlaknima te je odličan izvor energije. Sadrži visoku razinu beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A i pridonosi zdravlju vida, kože i imunološkog sustava. Batat je također niskokaloričan i ima nizak glikemijski indeks, što ga čini idealnom namirnicom za održavanje zdrave tjelesne težine i regulaciju razine šećera u krvi.
Jednostavna priprema krem juhe od batata čini je još primamljivijim obrokom. Naime, za pripremu vam je potrebno samo nekoliko osnovnih sastojaka i štapni mikser. Kako biste dodatno obogatili ovaj obrok, juhu začinite đumbirom, cimetom, kuminom ili čilijem. Ovi se začini savršeno nadopunjuju s prirodno slatkim okusom batata te stvaraju uravnoteženu kompoziciju okusa.
Sastojci:
- 500 g batata
- 1 veliki luk
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 800 ml povrtnog temeljca
- pola žličice đumbira u prahu (po želji)
- pola žličice cimeta (po želji)
- pola žličice kumina u prahu (po želji)
- prstohvat čilija u prahu (po ukusu)
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- Ogulite batat i narežite ga na manje komade. Luk i češnjak također ogulite i sitno nasjeckajte.
- U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite oko 5 minuta, dok luk ne postane staklast.
- Dodajte narezani batat u lonac i kratko ga propržite s lukom i češnjakom.
- Zatim dodajte povrtni temeljac i začine. Posolite i popaprite po ukusu.
- Pustite da juha zavrije, a zatim smanjite vatru i pustite juhu da lagano kuha 20-25 minuta, dok batati ne omekšaju.
- Kada su batati skuhani, maknite lonac s vatre i pustite da se juha malo ohladi.
- Koristeći štapni mikser, izmiksajte juhu dok ne dobije glatku i kremastu teksturu.
- Vratite juhu na vatru i dodatno je zagrijte ako je potrebno. Provjerite i prilagodite začine prema ukusu.
- Poslužite juhu toplu, po želji ukrasite svježim začinskim biljem ili krutonima.
U slast!
Vezani sadržaj:
-
Najbolja pileća juha bez kocke koju ćete ikad jesti! Isprobajte recept već danas
-
Najbolja grah salata: Recept uz koji vam neće trebati ni jedan drugi
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345