Recept za kremasti rižoto s piletinom - uz 3 ključna savjeta

Recept za kremasti rižoto s piletinom - uz 3 ključna savjeta

Recept za kremasti rižoto s piletinom - uz 3 ključna savjeta
  • Objavljeno: Srijeda, 03.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdrava prehrana

Rižoto s piletinom i povrćem je uravnotežen i ukusan obrok koji je uz nekoliko jednostavnih trikova vrlo lako napraviti . Svježe povrće poput mrkve, graška, crvene paprike i tikvica dodaje teksturu, boju i nutritivnu vrijednost, pa je rezultat zdrav obrok bogat vitaminima i mineralima. Ovo jelo nije samo zadovoljstvo za nepce, već i vrlo lijepo izgleda pa ga možete poslužiti ako želite da vaši gosti misle da ste se posebno potrudili. Ipak, priprema savršeno kremastog rižota zahtijeva pažnju, strpljenje i nekoliko ključnih savjeta.

Koristite kvalitetan temeljac. Temeljac je osnova svakog dobrog rižota i ako želite da riža poprimi bogat okus, savjetujemo da koristite domaći pileći temeljac. Nadalje, tijekom kuhanja rižota je vrlo važno postupno dodavati tekućinu, malo po malo, uz redovito miješanje. To omogućuje ravnomjerno apsorbiranje tekućine i postizanje kremaste teksture bez da riža postane previše gnjecava. I kao posljednje, no ne manje važno, dobro je znati da je za ukusan rižoto najbolje koristiti Arborio rižu. Ta je vrsta idealna jer sadrži visok postotak škroba koji daje poželjnu kremastu konzistenciju i postupno upija tekućinu.

Sastojci:

  • 300 g pilećeg filea, narezanog na kockice
  • 300 g Arborio riže
  • 1 luk, sitno nasjeckan
  • 2 češnja češnjaka, sjeckana
  • 300 g povrća po želji (paprika, tikvica, grašak)
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 1 čaša bijelog vina
  • 50 g parmezana, naribanog
  • maslinovo ulje
  • sol i papar
  • svježi peršin

Priprema:

  1. Na srednje jakoj vatri pirjajte luk i češnjak na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti. Zatim dodajte povrće i pržite ga dok ne omekša.
  2. Dodajte rižu i pržite je nekoliko minuta dok ne postane staklasta.
  3. Dodajte bijelo vino i kuhajte dok tekućina ne ispari.
  4. Dodajte piletinu, a zatim postepeno dodajte temeljac konstantno miješajući.
  5. Kuhajte dok riža ne postane mekana, a rižoto kremast.
  6. Umiješajte ribani parmezan, začinite solju i paprom te pospite svježim peršinom.

U slast!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije