Svi pričaju o krafnama, a nama se baš jedu kremšnite - donosimo najbolji recept!
Svi se možemo složiti da su kremšnite jedan od najukusnijih i najpoznatijih deserata ovog dijela Europe. U uobičajenoj je ponudi većine slastičarnica, a u Hrvatskoj je karakterističan recept grada Samobora. Još neke prepoznatljive vrste su francuska mille-feuille, zagrebačka, bledska kremna rezina iz Slovenije te kremówka karakteristična za Poljsku gastronomiju. Ove raznolike interpretacije kremšnita svjedoče o njezinoj univerzalnoj privlačnosti i prilagodljivosti različitim kulinarskim tradicijama.
Odakle potječu i po čemu se razlikuju?
Originalni recept za kremšnite potječe iz 19. stoljeća u Francuskoj, gdje su se nazivale "mille-feuille" ili "Napoleonka" i sastojale su se od puno slojeva lisnatog tijesta između kojih je bila krema. Od tada se recept razvijao i mijenjao, pa zato danas svaka regija ima svoju varijantu kremšnita koja ima lokalni značaj. Za samoborsku kremšnitu koja se sastoji samo od bogate kreme i kora od lisnatog tijesta je specifično da se tradicionalno jede dok je još topla. S druge strane, bledska kremna rezina je poznata po dodatnom sloju šlaga, a zagrebačka kremšnita ima karakterističan sloj čokolade. Također postoji i poljska kremówka koja je izgledom vrlo slična samoborskoj kremšniti, ali joj se krema pripravlja od nešto drugačijih sastojaka.
Sastojci:
- 1 paket lisnatog tijesta
- 1 l mlijeka
- 200 g šećera
- 6 jaja
- 100 g gustina
- 2 vanilin šećera
- šećer u prahu za posipanje
Upute:
- Lisnato tijesto razvaljajte na veličinu pleha, izbockajte vilicom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C dok ne dobije zlatno smeđu boju i razlista se. Dva puta ponovite postupak.
- Dok se tijesto peče, u posudi pomiješajte gustin, šećer, vanilin šećer i jaja. Dodajte malo mlijeka da razrijedite smjesu.
- Zagrijte preostalo mlijeko do vrenja u velikom loncu. Kad mlijeko zavrije, dodajte smjesu od jaja i brzo miješajte kako biste spriječili stvaranje grudica. Kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi.
- Na ohlađeno lisnato tijesto ravnomjerno rasporedite kremu. Prekrijte drugim slojem lisnatog tijesta.
- Kremšnite ohladite u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći kako bi se dobro stisnule.
- Prije posluživanja pospite kremšnite šećerom u prahu.
U slast!
Vezani sadržaj:
- Juha od rajčice: Recept za jednostavno i okrepljujuće toplo predjelo
-
Najbolja pileća juha bez kocke koju ćete ikad jesti! Isprobajte recept već danas
-
Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345