Kruh s eko imanja Zrno: ljubav na prvi griz
Nije teško zaljubiti se u ovaj poseban kruh. Jedinstven način pripreme, slasne kombinacije žitarica, sjemenki i isključivo organskih sastojaka bez ikakvih aditiva, rezultiraju kruhom koji je jedan od najomiljenijih proizvoda na bio&bio policama.
Svaki beskvasni kruh koji se radi na Zrnu ima svoj protokol koji određuje kvalitetu, okus, miris i teksturu. Za dobivanje beskvasnog kruha potrebno je čak 12 do 24 sata, jer se radi o sporoj fermentaciji, koja dopušta kvascu da doda B vitamine i "slomi" teško probavljivi gluten u nutrijente koji se lakše asimiliraju.
Ekološki beskvasni kruh je praktički "živ" i nakon što se ispeče jer se arome u njemu razvijaju i dalje... Zato kažu da je takav kruh najukusniji nakon 24 do 48 sati. Upravo ga zbog toga nije uputno "daviti" u plastičnoj vrećici prilikom čuvanja!
Isprobajte naše najpopularnije štruce!
Kayu kruh se spravlja s kuhanom smeđom rižom i najčešće ga biraju gurmani koji u njemu uživaju kao u pravoj delikatesi!
Tahini kruh koji je oblikom i načinom pripreme blizak francuskoj tradiciji, spravlja se s maslacem od sezama i idealno ide uz vino, sirne namaze i paštete, baš kao i Kruh od pet žitarica koji je pak inspiriran ruskom pekarskom tradicijom.
Popularan Seoski kruh je inspiriran francuskim pain de campagne koji je dodatno obogaćen svježe isklijalim pšeničnim klicama i poznat po svojim "rupama" koje dokazuju biološku aktivnost (proces fermentacije).
Ako ste više slatki tip, svakako kušajte Polenta kruh s ekološkim maslacem i medom ili pekmezima.
Piraž je namijenjen osobama koje vole tzv. kompaktniji kruh zbog manjeg sadržaja glutena, kao i onima koji iz zdravstvenih razloga izbjegavaju pšenicu. Pir je idealna zamjena za ovu žitaricu koja sadrži i snažnu hranjivu kvalitetu, a raž svojim blago orašastim okusom daje posebnu teksturu. Odličan je uz sva jela, od variva do sendviča.
Svoj beskvasni eko kruh ne držite ga u plastičnoj vrećici ili posudi za kruh jer se time prekida normalna cirkulacija zraka koja omogućava daljnji razvoj arome. Čuvajte ga isključivo u krpenoj vrećici ili umotanog u krpu na zraku.
Trajnost je, ako je protok zraka dobar, oko sedam dana, no Kayu i ostale organske beskvasne kruhove možete koristiti i nakon što se osuše. Potrebno je samo kruh malo navlažiti i staviti u pećnicu na 160 stupnjeva na 10 minuta. Tada korica omekša, vrati se vlažnost sredine kruha i ponovno aktiviraju arome te je ponovo spreman da u njemu uživate.
Ponudu kruha sa eko imanja Zrno provjerite u bio&bio trgovinama ili posjetite bio&bio webshop!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345