Evo zašto su kruške potrebne za zdravlje!
Kruška je voće veličinom slično jabukama. Za razliku od jabuka, kruške imaju koru koju je teže čistiti. Kora može biti žuta, zelena, smeđa, crvena ili pak kombinacija svih boja.
Kruške su uglavnom slatke, sočne i blagog okusa, a tekstura mesa je kremasta. Najpoznatija je kineska kruška koja ima i najbolja ljekovita svojstva. Prisutne su tijekom cijele godine, a najbolje su one koje dozrijevaju od kraja srpnja do početka veljače, u jesensko-zimskom periodu.
Nutritivna vrijednost
Kruške su odličan izvor topivih vlakana. Sadrže vitamine A, B1, B2, C i E, folnu kiselinu i niacin. Također su bogat izvor bakra, fosfora i kalija, a u manjim količinama sadrže kalcij, klor, željezo, magnezij, natrij i sumpor.
Prednosti za zdravlje
Kruške su hipoalargeno voće koje je puno vlakana, a rijetko izaziva alergijske reakcije. Sok od kruške je odličan za novorođenčad jer je blagog okusa, a zdrav. Kruške pomažu kod brojnih zdravstvenih stanja pa se preporučuje redovita konzumacija krušaka svima koji boluju od navedenih stanja.
Kolesterol
Kruške su bogate pektinom koji učinkovito smanjuje razinu lošeg (LDL) kolesterola.
Krvni tlak
Kruške sadrže antioksidativne i antikancerogene spojeve koji sprječavaju nastanak visokog krvnog tlaka i srčanog udara.
Imunitet
Antioksidativno djelovanje kruške će ojačati vaš imunološki sustav. Jedite krušku ili pijte sok od kruške, pogotovo kada je sezona gripe i prehlade.
Trudnoća
Sve trudnice za vrijeme trudnoće trebaju povećati unos folne kiseline kako bi se spriječio nastanak urođenih poremećaja kod djeteta. Kruška je bogata folnom kiselinom pa ju stručnjaci preporučuju za vrijeme trudnoće.
Klikni na link ili sliku i otkrijte 3 razloga zbog kojih trebate jesti kruške!
Rak
Visoka razina vitamina C i bakra će smanjiti razinu slobodnih radikala u tijelu te na taj način spriječiti stanična oštećenja.
Upala
Kruška ima protuupalno djelovanje i pomaže kod oslobađanja od boli uzrokovane upalnim procesima.
Temperatura
Najbolji način smanjenja temperature jest da popijete veliku čašu svježe iscijeđenog soka od kruške.
Zatvor
Pektin je diuretik i ima blago laksativno djelovanje, što će potaknuti rad crijeva i omogućiti pravilno probavljanje hrane.
Probavni trakt
Topiva vlakna su odlična za zdravlje probavnog trakta i mogu spriječiti nastanak raka debelog crijeva.
Osteoporoza
Kruške sadrže visoku razinu bora koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij i na taj način sprječavaju nastanak osteoporoze.
Energija
Kruška je bogat izvor glukoze i fruktoze koje poprilično brzo podižu razinu energije.
Savjeti za konzumaciju
Odaberite čvrste kruške tamnije boje. Ako su vam kruške pretvrde pustite ih da odstoje nekoliko dana dok malo ne omekšaju. Jednom kada krušku ogulite ona može stajati nekoliko dana.
Kruške pohranite dalje od hrane intenzivnog mirisa (luk, češnjak, kiseli kupus) jer one vrlo lako mogu poprimiti te mirise, a nemojte ju držati u istoj košari s jabukama jer će puno brže sazrijeti, odnosno propasti u roku od par dana.
Vezani sadržaj:
- Provjerite zašto trebate svaki dan pojesti jednu krušku!
- Isprobajte 9 najboljih recepata s kruškama!
- Popijte smoothie od kruške i đumbira!
- Evo zašto volimo kruške!
- Jeste li znali da jabuke i kruške dišu!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345