Najsočniji kuglof od naranče: Mirisan, mekan i ukusan desert s kojim ne možete pogriješiti

Najsočniji kuglof od naranče: Mirisan, mekan i ukusan desert s kojim ne možete pogriješiti

Najsočniji kuglof od naranče: Mirisan, mekan i ukusan desert s kojim ne možete pogriješiti
  • Objavljeno: Utorak, 21.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kuglof je tradicionalni je kolač koji potječe iz srednje Europe. Odlikuje se karakterističnim oblikom, rebrastim stranicama i rupom u sredini. Vrlo je jednostavan i brzo je gotov, a posebno je zahvalno to što se baza biskvita može obogatiti raznim dodatcima poput svježeg i sušenog voća, komadića čokolade ili orašastih plodova, na primjer.

Kuglof je poslastica koja se može poslužiti u različitim prigodama. Idealan je uz šalicu čaja ili kave, što ga čini savršenim izborom za doručak ili dolazak gostiju. Također, kuglof je odličan desert nakon ručka jer je lagan, a istovremeno dovoljno ukusan da zadovolji želju za slatkim. U nastavku donosimo popis sastojaka i puni postupak pripreme za kuglof od naranče.

Sastojci:

Za kuglof

  • 250 g maslaca (sobne temperature)
  • 250 g šećera
  • 4 jaja
  • 1 naranča (korica i sok)
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 ml mlijeka
  • prstohvat soli

Za preljev

  • sok jedne naranče
  • 100 grama šećera u prahu

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Namažite kalup za kuglof maslacem i pospite ga brašnom kako se tijesto ne bi zalijepilo.
  3. U velikoj zdjeli mikserom pjenasto umutite maslac i šećer dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.
  4. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući nakon svakog dodavanja.
  5. Umiješajte naribanu koricu i sok od naranče te vanilin šećer.
  6. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
  7. Naizmjence dodajte smjesu brašna i mlijeko u maslac i šećer. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  8. Ulijte tijesto u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
  9. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 45-50 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kuglofa ne izađe čista.
  10. Izvadite kuglof iz pećnice i ostavite ga da se ohladi u kalupu 10-ak minuta, a zatim ga pažljivo preokrenite i prelijte preljevom od zagrijanog šećera i soka od naranče.

Poslužite uz šalicu kave ili čaja i uživajte, a ako imate recept koji želite podijeliti s nama i našim čitateljima, pošaljite ga na redakcija@centarzdravlja.hr.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije