Klasične lasagne bolognese: 5 savjeta i recept uz koji će vam uvijek ispasti savršeno
Lasagne su jedno od najomiljenijih jela talijanske kuhinje čija povijest započinje još u antičkim vremenima. Naime, u drevnoj je Grčkoj riječ "lasanon" označavala posudu za kuhanje, a Kasnije su Rimljani usvojili termin "lasanum" za opisivanje jela sličnog današnjim lasagnama. Međutim, pravi razvoj lasagna započinje u srednjovjekovnoj Italiji, u regiji Emilia-Romagna. Tamo su lasagne počele dobivati svoju prepoznatljivu formu s karakterističnim slojevima tijesta, sira i umaka od mesa. Različite talijanske regije su razvile različite verzije ovog jela, koristeći lokalne sastojke i tehnike pripreme. Danas su lasagne omiljeno jelo diljem svijeta i pripremaju se u vegetarijanskoj, bezglutenskoj, verziji s dodatkom povrća u ragu umaku i mnogim drugim.
5 savjeta za savršene lasagne
Birajte kvalitetne sastojke
Osnova svakog ukusnog jela su kvalitetni sastojci. Uvijek nastojte odabrati svježe sastojke, kvalitetnu pasiranu rajčicu za umak, svježe meso i dobre sireve.
Pazite da ih slažete pravilno
Slaganje započnite s tankim slojem umaka na dnu posude, zatim dodajte listove tjestenine, preko toga sloj sira te ponovo tjesteninu. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, s obilnim slojem sira na vrhu.
Pravilno kuhanje tjestenine
Ako koristite svježu tjesteninu, nema potrebe za prethodnim kuhanjem. No ako koristite sušenu tjesteninu, prethodno je skuhajte samo do pola, jer će se nastaviti kuhati u pećnici.
Ne režite ih odmah
Neposredno nakon pečenja je važno ostaviti lasagne da se odmaraju barem 10-15 minuta. Tako će se svi slojevi stisnuti i moći ćete izrezati ljepše komade
Pecite pod folijom
Prije pečenja pokrijte posudu folijom kako biste spriječili da se vrh lasagne presuši ili prejako zapeče. Otkrijte ih samo u zadnjim minutama pečenja kako bi se sir lijepo zapekao.
Recept za klasične lasagne bolognese
Sastojci:
- 1 paket tjestenine za lasagne
- 500 g mljevenog mesa (junetina ili mješavina junetine i svinjetine)
- 1 veliki luk
- 2 režnja češnjaka
- 800 g pasirane rajčice
- 200 g mozzarelle
- 100 g parmezana
- 500 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- sol, papar, i začinsko bilje (bosiljak, origano, muškatni oraščić) po ukusu
Priprema:
- Zagrijte maslinovo ulje u tavi, dodajte luk i češnjak i pirjajte dok ne postanu staklasti.
- Dodajte mljeveno meso i kuhajte dok ne postane smeđe.
- Dodajte pasiranu rajčicu, začine, sol i papar. Ragu kuhajte na laganoj vatri 30 minuta.
- Za pripremu bešamela u drugom loncu otopite maslac, dodajte brašno i miješajte 2 minute. Postupno dodavajte mlijeko, neprestano miješajući dok se umak ne zgusne. Dodajte sol, papar i malo muškatnog oraščića.
- U vatrostalnu posudu stavite malo ragua i prvi sloj tjestenine. Preko tjestenine stavite sloj ragua, zatim bešamel umak i pospite mozzarellom i parmezanom. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke, završite s bešamelom i obilnom količinom sireva.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 30 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa.
- Lasagne ostavite da se malo ohlade i stisnu 10-15 minuta prije rezanja. Poslužite ih tople.
Vezani sadržaj:
- Juha od rajčice: Recept za jednostavno i okrepljujuće toplo predjelo
-
Najbolja pileća juha bez kocke koju ćete ikad jesti! Isprobajte recept već danas
-
Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345