Najbolja makovnjača koju ćete ikad probati: Recept s detaljnim koracima uz koje će uvijek ispasti savršeno!
Makovnjača je tradicionalni kolač u ovom dijelu Europe, a posebno je popularna u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Ovaj ukusni desert ima dugu povijest, navodno potječe iz Mađarske, i često se priprema u raznim prigodama, uključujući blagdane poput Božića i Uskrsa.
Iako dizano tijesto mnogima zvuči kao zadatak za nešto vještije slastičare, makovnjača pripremljena po našem receptu će ispasti dobro i potpunom početniku. Jedan od ključnih savjeta jest da u prostoriji u kojoj se tijesto diže bude dovoljno toplo, kako bi tijesto dovoljno naraslo. U nastavku donosimo popis sastojaka i puni postupak pripreme za makovnjaču, a recept za orahnjaču smo već ranije objavili.
Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 200 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 1 svježi kvasac
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 300 g mljevenog maka
- 200 ml mlijeka
- 150 g šećera
- korica limuna (naribana)
- 1 žlica meda
- 1 žlica ruma (opcionalno)
Priprema:
- Zagrijte mlijeko, ali pazite da ne bude prevruće. U njemu otopite kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da se kvasac aktivira.
- U veliku zdjelu stavite brašno, dodajte šećer, sol, otopljeni maslac i jaja. Zatim dodajte aktivirani kvasac i mlijeko te zamijesite glatko tijesto.
- Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen, otprilike 1-2 sata.
- Dok se tijesto diže, pripremite punjenje. U posudi pomiješajte mljeveni mak, šećer, naribanu koricu limuna, med i rum. Ostavite smjesu sa strane.
- Nakon što se tijesto udvostručilo, razvaljajte ga na tanki pravokutnik na pobrašnjenoj površini.
- Rasporedite pripremljeno punjenje po tijestu, ostavljajući rubove slobodnima.
- Pažljivo zarolajte tijesto u čvrstu rolu.
- Prebacite rolu u pripremljeni lim za pečenje, obložen papirom za pečenje. Pokrijte krpom i ostavite da odmara još 30-ak minuta.
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Prije pečenja, možete premazati makovnjaču mlijekom ili razmućenim jajetom za lijepu zlatno-smeđu boju.
- Pecite makovnjaču u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa.
- Kad je pečena, izvadite makovnjaču iz pećnice i ostavite da se malo ohladi prije rezanja.
Vezani sadržaj:
-
Najbolji recept za klasični tiramisu - koji će oduševiti vaše goste
-
Brzinski cheesecake bez pečenja: Recept za kremastu tortu od sira sa sočnim preljevom od višanja
-
Cheesecake s preljevom od jagoda: Detaljan recept uz koji svatko može napraviti ovaj savršeni desert
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345