Mala priča o aditivima, E - brojevima
Definicija
Posljednjih godina se stalno spominje važnost pravilne i zdrave prehrane. Ljudi često spominju termine "prirodna" i "umjetna" hrana, a pod umjetnom hranom se misli na proizvode u kojoj se nalaze aditivi (tzv.konzervansi ili E-brojevi).
Aditivi su kemijske tvari, a ljudi imaju predrasude, što je kemijsko da je i automatski štetno, a malo tko razmišlja da su upravo kemijske tvari i kemijski procesi ti koji omogućuju da je hrana ukusna, određenog oblika, boje...
Pod aditivima se razumijevaju tvari koje se normalno ne konzumiraju, niti su tipičan sastojak namirnice, a dodaju se namjerno zbog tehnoloških i senzorskih svojstava proizvoda - za stabilizaciju proizvoda (kako bi mu se produžila održljivost) i za prevenciju kvarenja hrane. Oni također pomažu u održavanju svježine namirnice, poboljšanju kozistencije, teksture, okusa i boje proizvoda, nutritivnog profila namirnice.
Povijest
Još od davnina, kada se u kuhinji počeo primjenjivati kamin, ljudi su smišljali načine na koje bi zaštitili i poboljšali kvalitetu namirnica. Tako su Rimljani još u Antici upotrebljavali sulfite za dezinfekciju posuda u kojima se čuvalo vino, a med se osim u prehrambene svrhe koristio i kao konzervans. Poznati pomorac Marco Polo je u 13 i 14. stoljeću koristio začine kako bi poboljšao okus "bljutavim jelima", a putnici na putovanjima do Novog Svijeta su meso oblagali solju kako bi spriječili njegovo kvarenje.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345