Masti
Kakav je stav stanovništva prema mastima?
Od kad postoji svijeta, uz iznimku koja se čini posljednjih desetljeća, dobro "popunjene" osobe bile su one koje su izazivale štovanje. Te su osobe obično pripadale bogatom staležu i živjele u blagostanju koje je svekolikom stanovništvu u najvećoj mjeri bilo nedostupno. Masti u hrani bile su one tvari koje su na čudotvoran način davale punoću jelima i veliku količinu energije mišićima. Prava je ironija upravo činjenica da danas kad su ulje i masti svih vrsta postale namirnice raspoložive po vrlo pristupačnim cijenama u velikim količinama, postoji strah da upravo njih stavimo na stol. Poznati francuski socijolog Claude Fischler definira današnji stav prema upotrebi masti u svakodnevnoj prehrani -"lipofobijom".
No da li je točno i ispravno demonizirati masti do tih razmjera? Prema najnovijim istraživanjima zasigurno je odgovor negativan. Problem rizika rađa se isključivo iz načina konzumacije i pripreme, te količine masti koju koristimo u svakodnevnoj prehrani.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345