Masti u prehrani
Masti su važne
Nulta dijeta, bez masnoća, nemasna, niske vrijednosti masti, "light". Od juhe do oraha, proizvodi su obilježeni nizom naziva za sastav masti od kojih nam se vrti u glavi - svi nas podsjećaju da smanjimo unos masti. Ali koliko smijemo smanjiti? Suvremene smjernice Vladinog odjela za prehranu preporučuju da zdravi Amerikanci ne dobivaju više od 30% kalorija iz masnoća, ali to je gornja granica. Koliki je najmanji dopušteni iznos kojim se postiže zdrava težina? Ako je prehrana s malo masnoća dobra, je li čak i s još manje masnoća bolja? Ne biste smjeli samo uzeti u obzir masti. Masti se moraju promatrati u okviru zdrave prehrane i života.
Masti su neophodne za život svih stanica u našem tijelu. One igraju ulogu u imunosnom sustavu, sintezi složenih spojeva sličnih hormonima koji sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka, akciji srca, proširivanju krvnih žila, stvaranju krvnih ugrušaka, živčanom sustavu i u održavanju strukture i funkcije stanične stijenke. Životinjski proizvodi - meso, mliječni proizvodi i jaja - glavni su izvori masti u američkoj prehrani. Također su izvor zasićenih masnoća i ukupnoga kolesterola. Voće, povrće i žitarice relativno su siromašne mastima.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345