Masti u prehrani
Vrste masti
Postoji više vrsta masti u hrani - zasićene, polinezasićene, mononezasićene i prijelazne masti. Glede zdravlja nisu sve masti jednake. Ah sve imaju jednak broj kalorija po gramu - 9, i to je razlog zbog kojeg ih sve morate ograničiti u svojoj prehrani.
Zasićene masti
Glavni prehrambeni krivac za povišenje kolesterola u krvi i povećanje opasnosti od bolesti koronarnih krvnih žila su zasićene masti koje su čvrste ili poput voska na sobnoj tmeperaturi. Hrana bogata zasićenim mastima je crveno meso većina mliječnih proizvoda, kokosovo, palmino i ostal tropska ulja.
Polinezasićene masti
Ovaj tip masti snizuje kolesterol u krv, ali postoji mogućnost da sudjeluje u kemijskom procesu zvanom oksidavija koji omogućuje stanicama u arterijama da apsorbiraju masti i kolesterol. Uglavnom je u tekućem stanju i na sobnoj temperaturi i u hladnjaku. Biljna ulja kao npr. šafranovo, kukuruzno, suncokretovo, sojino i od sjemenki pamuka bogata su polinezasićenim mastima.
Mononezasićene masti
Ovaj tip masti također snizuje vrijednosti kolesterola u krvi i otporniji je na oksidaciju. Na sobnoj tmperaturi je u tekućem stanju, a u hladnjaku se može početi stvrdnjavati. Maslinovo i orahovo ulje izvori su mononezasićenih masti.
Prijelazne masti
Nazivaju se i djelomično hidrogenizirana biljna ulja. Ovaj tip masti može biti štetan za zdravlje kao i nzasićene masti (možda i više) podižući razinu kolesterol u krviuz ostale učinke. Najčešći izvori su čvrsta biljna masnoća kao npr. margarin i njegovi proizvodi kao što su keksi, krekeri i neki drugi gotovi proizvodi.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345