Masti
Koliko ih trebamo u prehrani?
Te visokovrijedne namirnice, ako se koriste u malim količinama postaju opasno oružje za zdravlje organizma kada se uzimaju u povećanim količinama. Do tih prekomjernih količina dolazi se na gotovo neprimjetan način jer su izvori masti u hrani vrlo brojni.
Masti ulaze u sastav velikog dijela namirnica prisutnih u svakodnevnoj prehrani. Jednostavnim unošenjem raznovrsnih namirnica u naš organizam bez dodatniog dodavanja ulja, dobivamo dovoljnu količinu tih tvari neophodenu za održavanje normalne izmjene tvari u našem organizmu. To bio zapravo bio osnovni princip kako zadržati uravnoteženi unos masti u organizam. Ali od kad su te tvari postale tako široko rasprostranjene i dostupne, zahvaljujući napretku tehnologije, broj kombinacija obogaćivanja svakodnevnih obroka dodavanjem ulja i masti tijekom pripreme jela ili na gotovo jelo, bezgranično je porastao. Od profesionalnih kuhara pa do domaćica svi znaju da dodatkom malo ulja, vrhnja, masti ili pancete, postižemo punoću jela i bogatstvo okusa. Na taj smo se način navikli od masti dobivati onaj okus koji najčešće ne možemo postići upotrebom samo izvorne namirnice.
Dakako, time organizam dobiva više kalorija no što nam je stvarno potrebno. Postepenim kontinuiranim unosom više kalorija no što ih stvarno trebamo, dolazimo do stanja prekomjerne tjelesne težine - pretilnosti. Danas se zna da višak masti u prehrani kroz duže vremensko razdoblje pogoduje nastanku raznih bolesti od gojaznosti, do ateroskleroze i raznih krvožilnih i srčanih poteškoća.
S druge strane masti ni u kojem slučaju ne smiju biti maknute sa našeg stola jer sudjeluju na aktivni način u "gradnji" osnovnih staničnih struktura i u održavanju moždanih funkcija. Trebamo znati pravilnu upotrebu tih namirnica. No, da bismo nešto pravilno upotrijebili moramo ga najprije dobro upoznati.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345