Masti
Treba istaći...
Masne kiseline ne razlikuju se samo po svom kemijskom sastavu, nego i po zadaći koju obnašaju u našem organizmu. Zasićene masne kiseline služe uglavnom kao izvor energije. Nezasićene masne kiseline potrebne su za "izgradnju" raznih tkiva i staničnih struktura. Zamislite samo to: kada bismo izuzeli vodu nezasićene masne kiseline sačinjavale bi polovicu moždane tvari.
Odatle proizlazi važnost omjera tih tvari prisutnih u svakodnevnoj prehrani. Dok su zasićene masti neophodne u prehrani osoba koje se bave težim fizičkim radom i sportom, nezasićene moraju biti prisutne u velikim količinama u prehrani dojenčadi, djece, adolescenata, i kod žena u posebnim trenucima njihovog života: tijekom trudnoće i za vrijeme dojenja.
Godinama su stručnjaci zagovarali borbu protiv masti prisutnih u prehrani. Danas, suprotno, nutricijonisti ponovno prepoznaju njihovu ulogu u izgradnji organizma jer sama granica između 'dobrih" i "loših" masti leži negdje između dozvoljene dnevne količine i kemijskog sastava.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345