Međimurska gibanica: Detaljan recept uz koji možete biti sigurni da će ispasti odlično!

Međimurska gibanica: Detaljan recept uz koji možete biti sigurni da će ispasti odlično!

Međimurska gibanica: Detaljan recept uz koji možete biti sigurni da će ispasti odlično!
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Međimurska gibanica je jedan od omiljenih tradicionalnih kolača iz Međimurja. Priprema se od kora lisnatog tijesta i četiri vrste nadjeva; sira, naribanih jabuka, mljevenih oraha i mljevenog maka, a po želji možete dodati i grožđice ili cimet. Poznata je upravo po tome da spaja različite arome i teksture: nadjev od sira je kremast i blago sladak, nadjev od maka je sitne i zrnaste teksture dok se njegov specifičan okus odlično slaže s drugim slojevima, zemljast okus oraha stvara savršenu ravnotežu arome, a jabuke dodaju svježinu i laganu kiselost.

  • Pita od jabuka prema bakinom receptu: Pratite ove korake i uvijek će ispasti savršeno!

Iako se možda čini kompliciranom, priprema je vrlo jednostavna. Ipak, trebat će vam 3-4 sata da napravite međimursku gibanicu, no nešto vremena možete uštedjeti koristeći gotove kore.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 200 ml mlake vode
  • 1 žlica octa
  • 1 žlica ulja
  • prstohvat soli

Nadjev od maka:

  • 250 g mljevenog maka
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica ruma

Nadjev od oraha

  • 250 g mljevenih oraha
  • 200 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer

Nadjev od sira:

  • 500 g svježeg sira
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja

Nadjev od jabuka:

  • 500 g naribanih jabuka
  • 100 g šećera
  • 1 žlica cimeta

Premaz:

  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 50 g rastopljenog maslaca

Priprema:

  1. U zdjelu stavite brašno, jaje, mlaku vodu, ocat, ulje i prstohvat soli. Zamijesite glatko tijesto.
  2. Tijesto podijelite na četiri dijela, pokrijte ih krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
  3. Za nadjev od maka ugrijte mlijeko i šećer do vrenja, prelijte preko maka, dodajte vanilin šećer i rum. Dobro promiješajte.
  4. Kako biste napravili nadjev od oraha ugrijte mlijeko i šećer do vrenja, prelijte preko mljevenih oraha i dodajte vanilin šećer. Dobro promiješajte.
  5. Za nadjev od sira pomiješajte svježi sir, šećer, vanilin šećer i jaja dok ne dobijete homogenu smjesu.
  6. Nadjev od jabuka napravite tako da pomiješate naribane jabuke sa šećerom i cimetom.
  7. Svaki dio tijesta tanko razvaljajte i stavite u namašćen lim za pečenje (otprilike 35 x 25 cm).
  8. Premažite tijesto prvim nadjevom (npr. od maka), prekrijte drugim razvaljanim tijestom, premažite drugim nadjevom (npr. od oraha), i tako redom dok ne potrošite sav nadjev i tijesto.
  9. Dijelove tijesta rasporedite tako da zadnji korak bude prekrivanje tijestom.
  10. Umutite kiselo vrhnje s jajima i rastopljenim maslacem, te prelijte preko zadnjeg sloja tijesta.
  11. Gibanicu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 45-60 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
  12. Nakon pečenja, ostavite gibanicu da se malo ohladi, narežite je na kocke i poslužite.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije