Međimurska gibanica: Detaljan recept uz koji možete biti sigurni da će ispasti odlično!
Međimurska gibanica je jedan od omiljenih tradicionalnih kolača iz Međimurja. Priprema se od kora lisnatog tijesta i četiri vrste nadjeva; sira, naribanih jabuka, mljevenih oraha i mljevenog maka, a po želji možete dodati i grožđice ili cimet. Poznata je upravo po tome da spaja različite arome i teksture: nadjev od sira je kremast i blago sladak, nadjev od maka je sitne i zrnaste teksture dok se njegov specifičan okus odlično slaže s drugim slojevima, zemljast okus oraha stvara savršenu ravnotežu arome, a jabuke dodaju svježinu i laganu kiselost.
Iako se možda čini kompliciranom, priprema je vrlo jednostavna. Ipak, trebat će vam 3-4 sata da napravite međimursku gibanicu, no nešto vremena možete uštedjeti koristeći gotove kore.
Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 200 ml mlake vode
- 1 žlica octa
- 1 žlica ulja
- prstohvat soli
Nadjev od maka:
- 250 g mljevenog maka
- 200 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica ruma
Nadjev od oraha
- 250 g mljevenih oraha
- 200 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
Nadjev od sira:
- 500 g svježeg sira
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
Nadjev od jabuka:
- 500 g naribanih jabuka
- 100 g šećera
- 1 žlica cimeta
Premaz:
- 200 ml kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 50 g rastopljenog maslaca
Priprema:
- U zdjelu stavite brašno, jaje, mlaku vodu, ocat, ulje i prstohvat soli. Zamijesite glatko tijesto.
- Tijesto podijelite na četiri dijela, pokrijte ih krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
- Za nadjev od maka ugrijte mlijeko i šećer do vrenja, prelijte preko maka, dodajte vanilin šećer i rum. Dobro promiješajte.
- Kako biste napravili nadjev od oraha ugrijte mlijeko i šećer do vrenja, prelijte preko mljevenih oraha i dodajte vanilin šećer. Dobro promiješajte.
- Za nadjev od sira pomiješajte svježi sir, šećer, vanilin šećer i jaja dok ne dobijete homogenu smjesu.
- Nadjev od jabuka napravite tako da pomiješate naribane jabuke sa šećerom i cimetom.
- Svaki dio tijesta tanko razvaljajte i stavite u namašćen lim za pečenje (otprilike 35 x 25 cm).
- Premažite tijesto prvim nadjevom (npr. od maka), prekrijte drugim razvaljanim tijestom, premažite drugim nadjevom (npr. od oraha), i tako redom dok ne potrošite sav nadjev i tijesto.
- Dijelove tijesta rasporedite tako da zadnji korak bude prekrivanje tijestom.
- Umutite kiselo vrhnje s jajima i rastopljenim maslacem, te prelijte preko zadnjeg sloja tijesta.
- Gibanicu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 45-60 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
- Nakon pečenja, ostavite gibanicu da se malo ohladi, narežite je na kocke i poslužite.
Vezani sadržaj:
-
Mileram torta koju obožavamo: Po ovom receptu će uvijek ispasti savršeno!
-
Jogurt pita: Jednostavan recept za "starinski" kolač koji baš svi vole
-
Čudo od čokolade: Recept za čudesno jednostavan kolač od samo nekoliko sastojaka
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345