Mesne okruglice u bogatom umaku uz koje savršeno ide pire krumpir
Mesne okruglice u bogatom smeđem umaku uz prilog pire krumpira čine savršen ručak. Smeđi umak se na engleskom govornom području zove gravy i radi se od sokova koji ostaju u tavi nakon pečenja mesa uz još neke dodatke. Također se može aromatizirati raznim začinima, ovisno o tome uz što se poslužuje.
Mesne okruglice pripremljene na ovaj način su zapravo švedski recept koji uz dodatak gravy umaka dobiva američko ruho. U tradicionalnoj se švedskoj verziji još poslužuje i džem od brusnica čija kiselkastost ovom jelu daje još jednu dimenziju. Ako tražite načine kako pripremiti što bolji pire krumpir, obratite pozornost na ove greške koje možda radite u njegovoj pripremi.
Sastojci:
Za okruglice:
- 125 g krušnih mrvica
- 125 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1 režanj češnjaka
- 1/3 žličice soli
- 1/4 žličice crnog mljevenog papra
- 1 manji luk
- 500 g mljevene junetine
- 250 g mljevene svinjetine
- 2 žlice svježeg, sitno nasjeckanog peršina
- 1 žlica maslaca
- 2 žličice maslinovog ulja
Za umak:
- 80 g maslaca
- 60 g glatkog brašna
- 250 ml povrtnog temeljca
- 250 ml goveđeg temeljca
- 1 šalica vrhnja za kuhanje
- 2 žličice soja umaka
- 1 žličica senfa
- sol i papar po ukusu
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte krušne mrvice s mlijekom, jajetom, češnjakom, soli, paprom i začinima.
- Ostavite mlijeko da se upije u krušne mrvice najmanje 10 minuta.
- Nakon što se mlijeko upilo, dodajte luk, meso i peršin. Dobro izmiješajte rukama da se sjedini.
- Meso razvaljajte u oko 24 male loptice ili 16 većih loptica.
- Zagrijte 1 žlicu maslaca i 2 žličice ulja u tavi na srednje jakoj vatri. Ispržite okruglice, prebacite na topli tanjur i prekrijte folijom.
- Dodajte maslac u istu tavu i pustite ga da se rastopi.
- Umiješajte brašno dok se ne otopi i dobije smeđu boju.
- Ulijte temeljac, vrhnje, soja umak i senf. Zakuhajte i začinite solju i paprom po ukusu. Umak dobro promiješajte da se svi okusi sjedine.
- Nastavite kuhati dok se ne zgusne.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
-
Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!
-
Piletina na lovački: Recept za jednostavan gulaš koji ćete poželjeti jesti barem jednom tjedno
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345