Mogući rizici konzumacije slanutka

Mogući rizici konzumacije slanutka

Mogući rizici konzumacije slanutka
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.04.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Slanutak je vrsta mahunarke koja potječe s Bliskog istoka. Zbog nutritivne vrijednosti i niskog glikemijskog indeksa, ukusna je i ljekovita namirnica, prepuna vlakana, magnezija i kalcija. Te su hranjive tvari bitne za razvoj i održavanje zdravih kostiju.

No, konzumiranje slanutka može uzrokovati i nuspojave, a kao dva glavna rizika nutricionisti navode mogućnost pretjerivanja s kalorijama i masnoćama kao i malu mogućnost za razvijanje botulizma.

Naime, slanutak se često nalazi u jelima koja su puna kalorija i masnoća. Dva su primjera za to humus i falafel, popularna jela koja treba jesti u umjerenim količinama.

Premda je rizik od zaraze botulizmom nizak, treba paziti kako konzerviramo slanutak kod kuće.

Ta je ozbiljna bolest rijetka i uzrokuje je bakterija koja ometa živčani sustav. Kada se konzervirana hrana ne skladišti pravilno, bakterija koja uzrokuje botulizam može brzo napredovati, osobito u konzervama koje sadrže malo soli, kisika i šećera, kao što su konzerve slanutka.

Moguće nuspojave

Američki portal MedicineNet upozorava da slanutak nije namirnica za svakoga unatoč svojim zdravstvenim prednostima.

Sirovi slanutak sadrži proteine poput globulina, albumina i prolamina koji su povezani s alergijskim reakcijama, a zadržavaju se u slanutku čak i nakon kuhanja.

Alergijska reakcija

Slanutak je bez glutena i nije čest okidač intolerancije. No, neki ljudi mogu biti alergični na mahunarke, uključujući slanutak. Simptomi su: mučnina, povraćanje, svrbež, bolovi u trbuhu.

Ako ste alergični na nikal, trebate izbjegavati ili ograničiti slanutak. Prisutnost nikla u većim količinama nije dobra za organizam i izaziva oblike intolerancije ili alergije.

Gastrointestinalni problemi

Gastrointestinalni problemi nakon konzumacije mahunarki prilično su česti. Sirovi slanutak sadrži otrovne tvari koje se ne probavljaju dobro. Kuhani slanutak također sadrži složene šećere, fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole, koji mogu biti teško probavljivi i ne apsorbiraju se u potpunosti u crijevima. Ovi šećeri fermentiraju bakterije u debelom crijevu, izazvajući nadutost crijeva ili nakupljanje plinova koji uzrokuju nelagodu.

Slanutak trebaju izbjegavati osobe s bolestima probavnog trakta, poput:

  • Crohnove bolesti
  • Ulceroznog kolitisa
  • Divertikulitisa
  • Kronične intestinalne pseudoopstrukcije
  • Netolerancije na laktozu
  • Hirschsprungove bolesti
  • Gastroezofagealne refluksne bolesti
  • Sindroma iritabilnog crijeva
  • Interakcije s lijekovima

Konzervirani slanutak sadrži velike količine kalija. Budući da ljudi koji uzimaju određene lijekove, kao što su beta-blokatori za bolesti srca, imaju povećanu razinu kalija, trebali bi pripaziti na njegov unos.

Nakupljanje mokraćne kiseline

Slanutak sadrži kemikaliju koja se zove purin, a kada se razgradi, proizvodi se višak mokraćne kiseline, što rezultira gihtom. Giht je vrsta artritisa uzrokovana nakupljanjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima.

Stvaranje bubrežnih kamenaca

Slanutak sadrži oksalate koje uklanjaju bubrezi putem mokraće. Kako se razine oksalata u tijelu povećavaju, talože se u bubrezima zajedno s kalcijem i proizvode kalcijev oksalat, vrstu bubrežnog kamenca. Povećanje razine mokraćne kiseline u krvi može potaknuti razvoj bubrežnih kamenaca.

Toksični protein fazin

Kod sušenog slanutka, pak, treba pripaziti na fazin, toksični protein, odnosno lektin, koji se prirodno nalazi i u nekim drugim mahunarkama.

Fazin može uzrokovati probavne smetnje, a simptomi trovanja uključuju mučninu, povraćanje, proljev, grčeve u trbuhu te nadutost i nelagode u želucu.

Također može utjecati na slabiju apsorpciju hranjivih tvari, a u rijetkim slučajevima, ako se unese u izuzetno visokim dozama, može dovesti do ozbiljnijih probavnih problema, uključujući dehidraciju i poremećaj rada crijeva.

Srećom, poput mnogih sličnih toksina koji se prirodno nalaze u hrani, fazin je toplinski osjetljiv i uništava se duljim izlaganjem visokim temperaturama.

Savjet za sigurnu konzumaciju:

  • Namakati i dobro skuhati. Namakanje suhog slanutka preko noći, a zatim odbacivanje vode od namakanja, ispire prirodne spojeve koji pokreću stvaranje plinova. Za konzervirani slanutak, temeljito ispiranje nakon cijeđenja također može pomoći u suzbijanju nadutosti.
  • Početi s manjim količinama slanutka ako niste naviknuti
  • Kombinirati s drugim namirnicama bogatim vitaminom C (pomaže u apsorpciji željeza)

Inače, slanutak je odličan izvor biljnih proteina, vlakana i minerala, pa ga definitivno vrijedi jesti, a ključ je u umjerenosti i dobroj pripremi.

Ako poštujete savjete za sigurnu konzumaciju, imat ćete brojne dobrobiti od konzumacije slanutka.

Imajte na umu da postoji nekoliko desetaka različitih sorti, uključujući europski blijedožuti tip, popularan u SAD-u, kao i crni, tamnosmeđi i crvenkasti slanutak. Biljke slanutka mogu narasti do oko pola metra u visinu, s malim, pernatim listovima i bijelim ili crvenkastoplavim cvjetovima. Jedna mahuna sadrži jedno do tri zrna.

Blagotvorno djeluje na kolesterol i probleme s dijabetesom jer regulira šećer u krvi. Također ima dobar utjecaj na zdravlje srca zbog folne kiseline. Na popisu minerala nalazi se i molibden u tragovima koji aktivira enzime u metabolizmu, a poznat je i kao dobar diuretik.

Kako sadrži puno vlakana, dobro će djelovati na osobe koje žele prevenirati dijabetes. Vlakna pomažu pri apsorpciji glukoze te održavanju normalne razine inzulina. Veliki postotak željeza u ovoj namirnici, održava i razinu hemoglobina u normali pa je to iznimno dobra namirnica za trudnice i žene tijekom menstruacije.

Prepun je ključnih vitamina, minerala i antioksidansa

Jedna šalica kuhanog slanutka osigurava više od 80 posto dnevne vrijednosti mangana, minerala koji je tijelu potreban za stvaranje energije. Ista količina također sadrži više od 70 posto dnevne potrebe za folatom, koji pomaže u stvaranju DNK, 26 posto potrebe za željezom, 20 posto za magnezijem, koji pomaže regulirati šećer u krvi, krvni tlak te rad mišića i živaca, 14 posto za kalijem, koji je potreban za kontrolu krvnog tlaka, kao i za rad bubrega, srca, mišića i živaca te 17 posto za cinkom koji podržava imunitet.

Konzumacija slanutka i drugih mahunarki smanjuje rizik od pretilosti te povećava količinu dobrih crijevnih bakterija koje podržavaju zdravlje probavnog sustava i djeluju protiv upale, piše Vedrana Larva za HINA Zdravlje, portal Hrvatske izvještajne novinske agencije posvećen brizi o zdravlju.

Slanutak je jedna od najsvestranijih namirnica na planetu, a načini su konzumacije brojni. Za doručak je idealan u smoothieu ili lagano zgnječen kao dodatak kajgani. Pečen u pećnici odličan je kao međuobrok ili dodatak vrtnoj salati. Jela poput falafela ili humusa ne treba posebno spominjati. Slanutak je također izvrstan dodatak desertima. Može se pretvoriti u tijesto za kekse, puding i još mnogo toga.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije