Monarda
Latinski naziv: Monarda didyma
Porodica: Monarda fistula
Ostali nazivi: indijanska kopriva, bergamot, metvulja, konjska metvica
Opis
Monarda je trajnica koja ima jake stabljike s ovalnim listovima, dugačkima do 3cm. Cvijet biljke može biti raznih boja, ali najčešće je ružičaste i crvene.
Biljka se koristi kao ukras u vrtu, a često se zaboravlja da se može sušiti zbog odličnog okusa. Latice imaju okus sličan origanu, a mogu se dodavati kao začin raznim jelima.
Monarda će najbolje rasti na osvijetljenom mjestu, ali tolerira i hlad. Rast će u bilo kojem vlažnom tlu koje je bogato organskim tvarima. Raste od 2 do 4m i uklopit će se u svaki vrt.
Priprema i pohrana
Monardu ćete jako teško pronaći kao začin. Sjemenke su prilično dostupne, stoga bi najbolje bilo da ju uzgojite i sami napravite začin.
Priprema jela
Monarda se može pripremati kao čaj, dodatak salatama, mesu, džemovima, limunadi ili vinima. Odlično se slaže s tropskim voćem kao što je ananas, mango ili naranča.
Ljekovita svojstva
Lišće i cvjetovi monarde se koriste za prehladu, smanjenje temperature, ublažavanje kašlja, glavobolje, nesanice i menstrualnih tegoba. Biljka ima antibakterijska svojstva, zbog čega je odlična kod liječenja infekcija, a učinkovita je kod ublažavanja probavnih smetnji.
Monarda izaziva kontrakcije maternice, stoga se ne preporuča trudnicama. Ukoliko se konzumira u velikim količinama može uzrokovati vrtoglavicu, mučninu, povraćanje ili želučanu bol. Također, ukoliko ćete nanositi ulje monarde na kožu, nemojte se izlagati suncu jer može uzrokovati iritaciju kože.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345