Montignac metoda - Glikemički indeks

Montignac metoda - Glikemički indeks

Montignac metoda - Glikemički indeks
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

O dijeti

Michael Montignac, kreator ove dijete, prvi je na svijetu uveo načelo glikemičkog indeksa u pristup mršavljenju.

Glikemički Indeks (GI faktor) je sustav rangiranja hrane prema njenom trenutnom efektu na razinu glukoze (šećera) u krvi. Ovaj faktor govori hoće li nam hrana podići razinu glukoze dramatično, umjereno ili lagano.

Vrsta namirnice koja ima glikemički indeks od 1 - 50 pripada u nisku GI hranu. Ona koja ima GI od 50 - 75 pripada u umjerenu GI skupinu, dok ona koja ima od 75 - 100 pripada u hranu visokog glikemičkog indeksa.

Ugljikohidrati koji se razlažu polako, oslobađajući glukozu postepeno u krv, imaju nizak GI faktor. Ugljikohidrati koji se razlažu brzo imaju najviši GI faktor. Oni dovode do povišene razine glukoze u krvi te su povezani s visokom razinom inzulina. Visoka razina inzulina uzrokovana ugljikohidratima visokog glikemičkog indeksa je ono što ne želimo, jer ovakva vrsta hrane dugoročno dovodi do povišenja krvnih masti, visokog tlaka te povećanog rizika od srčanog infarkta.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije