Može li prehrana poboljšati simptome artritisa?
Pazite na svoju težinu
Prekomjerna težina je glavni faktor rizika za osteoartritis. Teoretski, ako izgubite samo nekoliko kilograma možete smanjiti nelagodu. Gubitak težine smanjuje stres na zglobove. Jedna studija je utvrdila da gubitak samo pola kilograma tjelesne težine, smanjuje opterećenje na koljenima za gotovo dva kilograma.
Osim toga, održavanje poželjne težine može smanjiti šanse da ikada razvijete bolest. Vaša najbolja taktika za postizanje zdrave težine je redovita tjelesna aktivnost u kombinaciji s vježbama snage i aerobnim treningom.
Omega 3 masne kiseline
Prehrambene masnoće mogu utjecati na upalu, glavni čimbenik kod reumatoidnog artritisa. To je vrsta artritisa koji se javlja kao rezultat imunološkog sustava koji napada na zglobove. Visoke doze kapsula ribljeg ulja, koje su bogate omega 3 masnim kiselinama, imaju protuupalno djelovanje. Klinička ispitivanja pokazuju skromne koristi u bolesnika s reumatoidnim artritisom.
Međutim, mogu uzrokovati neugodu u želucu i crijevima. Osim toga, višak omega 3 masnih kiselina može potencijalno smanjiti količinu omega 6 masnih kiselina iz primjerice kukuruza. Ova neravnoteža može zapravo poticati upalu.
Još je prerano reći da li hrana bogata omega 3 masnim kiselinama može pomoći. Međutim, ove namirnice imaju druge zdravstvene prednosti, posebno u prevenciji bolesti srca. Najbolji izvori su iz riba poput lososa, srdele, skuše, haringe i tune. Ostali izvori omega-3 uključuju lan, laneno ulje, orahe i zeleno lisnato povrće.
Smanjite unos zasićenih i trans masti
Preliminarne studije sugeriraju moguću vezu između kronične upale i zasićenih masti koje se nalaze u crvenom mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i maslacu. Slični prijedlozi su napravljeni za trans masti, pronađen u nekim uljima, margarinima i prženoj hrani.
Mononezasićene masti, primjerice maslinovo ulje, manje će vjerojatno povećati upale.
Vitamin D
Istraživanja su povezala nisku razinu vitamina D s povećanim rizikom od osteoartritisa i reumatoidnog artritisa. Dodatna istraživanja su pokazala da je pogoršanje osteoartritisa tri puta veće u ljudi s neadekvatnim unosom vitamina D u usporedbi s onima koji imaju dovoljno vitamina D.
Voće i povrće
Vedro obojeno voće i povrće - poput naranči, paprike, bundeve i papaje sadrži karotenoide koji se zovu beta kriptoksantina i zeaksantina. Neke studije sugeriraju da prehrana bogata karotenoidima smanjenje upale. Cilj je pojesti sedam do devet obroka voća i povrća dnevno.
Dopune prehrani
Samo kondroitin i glukozamin sulfat dokazano pomažu kod osteoarthritisa. Rezultati Glucosamine/chondroitin Arthritis Intervention Trial bili su objavljeni 21. veljače u New England Journal of Medicine. Osobe s umjerenim do teškim bolovima u koljenima kao posljedicom osteoartritisa imale su značajan napredak s kombinacijom glukozamina i kondroitina. Zanimljivo, dodaci su bili bolji od placeba za blagu bol u koljenu.
Ako se odlučite uzeti dopunu prehrani, odaberite glukozamin sulfat u kombinaciji s kondroitinim sulfatom. Imajte na umu da je osteoartritis jedina vrsta artritisa koja može imati koristi od tih dodataka. Oni ne pomažu osobama s reumatoidnim artritisom.
U principu, glukozamin i kondroitin imaju minimalne nuspojave. Klonite se glukozamina, ako ste alergični na školjke. Glukozamin može povisiti šećer u krvi.
Čak i ako ove prehrambene preporuke ne čine razliku kod artritisa, to su zdrave preporuke koje će poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Ljudi koji slijede ove preporuke također imaju manju vjerojatnost od razvoja određenih vrsta raka.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345