Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!
Musaka je jedno od najpoznatijih grčkih jela - složenac koji se u originalu sastoji od mljevenog janjećeg mesa i slojeva narezanog patlidžana, prelivenih bešamel umakom. Naravno, postoji više varijanti ovog jela pa se tako janjetina ponekad zamijeni junetinom i miješanim mljevenim mesom dok se patlidžani mogu zamijeniti tikvicama ili krumpirom.
Ovaj put donosimo recept za verziju s krumpirom, koja je odličan izbor za one koji baš ne vole patlidžan ili jednostavno vole krumpir. Radi jednostavnosti, umjesto bešamel umaka koristi se preljev od jaja i mlijeka. Kad pogledate popis sastojaka, uvjerit ćete se da ih sve već imate u svojoj kuhinji pa nema razloga da ovaj recept ne isprobate odmah.
Za slaganje slojeva musake ne treba puno truda i nakon što to napravite, sve ostalo je na vašoj pećnici. Musaka se peče otprilike sat vremena na 200 °C, a nakon toga je vrijeme za čisti užitak!
Sastojci:
- ulje
- 2 luka
- 2 češnja češnjaka
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- sol i začini po ukusu
- 1 kg krumpira
- 3 jaja
- 150 ml mlijeka
Priprema:
- Krumpire ogulite i narežite na šnite debljine oko pola centimetra. Stavite ih u zdjelu, nauljite, posolite i začinite po ukusu.
- Na malo ulja prodinstajte luk, zatim češnjak i meso. Meso ne morate termički obrađivati do kraja jer će se ionako zapeći u pećnici. Začinite po ukusu.
- Pećnicu zagrijte na 200 °C. Nauljite dno vatrostalne posude i posložite prvi red krumpira i na njega rasporedite meso. Ponovite dok ne potrošite sastojke.
- Na kraju, zalijte preljevom od jaja i mlijeka u koji možete dodati i malo muškatnog oraščića koji se lijepo slaže uz krumpir.
- Poklopite ili prekrite aluminijskom folijom i pecite sat vremena. Nakon skidanja folije ili poklopca nastavite peći dok ne dobije zlatno-smeđu boju (još 15 minuta).
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345