Nabujak od kelja s mljevenim mesom: Ukusna ideja za jednostavan ručak od malo sastojaka
Kelj je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Sadrži vlakna, antioksidanse, kalcij, vitamine C i K, željezo i širok raspon drugih nutrijenata koji mogu pomoći u prevenciji raznih zdravstvenih problema, primjerice dijabetesa, srčanih bolesti ili razvoja raka. Osim toga, smatra se da je kelj dobar za probavu, zdravlje kostiju, kože, kose i očiju.
Koliko god bio zdrav, činjenica je da mnogi ne vole kelj. Neovisno o tome jeste li među njima ili među onima koji ga rado jedu, ovo je recept koji trebate isprobati. Vjerujte nam - nabujak od kelja s mljevenim mesom je toliko ukusan da će bez problema postati redovnim dijelom vašeg tjednog menija.
Sastojci:
- 1 srednje velika glavica kelja
- 300g mljevenog mesa (miješano ili junetina)
- 3 jaja
- 1 šalica brašna
- 1 šalica mlijeka
- 1/2 šalice ribanog sira (na primjer gauda, edamer...)
- sol i papar po ukusu
- maslac za podmazivanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 °C.
- Operite kelj pa ga narežite na sitne komade i kuhajte u posoljenoj vodi oko 5-7 minuta, dok ne omekša. Ocijedite ga i ostavite da se malo ohladi.
- U većoj posudi razmutite jaja, dodajte brašno i mlijeko te dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte ribani sir u smjesu od jaja i brašna te dobro promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu.
- U tavi zagrijte malo maslaca, dodajte mljeveno meso te pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju. Posolite i popaprite po ukusu.
- Kelj stavite u smjesu jaja, brašna i sira, a zatim dodajte i mljeveno meso te sve dobro promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.
- Dno kalupa premažite maslacem ili stavite masni papir kako bi spriječili da se nabujak zalijepi. Izlijte smjesu u tako pripremljeni kalup i poravnajte.
- Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta, dok nabujak ne poprimi zlatno-smeđu boju.
- Kad je gotovo, izvadite nabujak iz pećnice i pustite da se malo ohladi prije nego ga narežete na komade.
Dobar tek!
Vezani sadržaj:
- Varivo od kelja, krumpira i mljevenog mesa gotovo u samo 40 minuta!
- Recept za musaku od krumpira i mljevenog mesa, koja će vam uvijek ispasti savršeno!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345