Nabujak od kelja s mljevenim mesom: Ukusna ideja za jednostavan ručak od malo sastojaka

Nabujak od kelja s mljevenim mesom: Ukusna ideja za jednostavan ručak od malo sastojaka

Nabujak od kelja s mljevenim mesom: Ukusna ideja za jednostavan ručak od malo sastojaka
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdrava prehrana

Kelj je jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Sadrži vlakna, antioksidanse, kalcij, vitamine C i K, željezo i širok raspon drugih nutrijenata koji mogu pomoći u prevenciji raznih zdravstvenih problema, primjerice dijabetesa, srčanih bolesti ili razvoja raka. Osim toga, smatra se da je kelj dobar za probavu, zdravlje kostiju, kože, kose i očiju.

Koliko god bio zdrav, činjenica je da mnogi ne vole kelj. Neovisno o tome jeste li među njima ili među onima koji ga rado jedu, ovo je recept koji trebate isprobati. Vjerujte nam - nabujak od kelja s mljevenim mesom je toliko ukusan da će bez problema postati redovnim dijelom vašeg tjednog menija.

Sastojci:

  • 1 srednje velika glavica kelja
  • 300g mljevenog mesa (miješano ili junetina)
  • 3 jaja
  • 1 šalica brašna
  • 1 šalica mlijeka
  • 1/2 šalice ribanog sira (na primjer gauda, edamer...)
  • sol i papar po ukusu
  • maslac za podmazivanje

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 °C.
  2. Operite kelj pa ga narežite na sitne komade i kuhajte u posoljenoj vodi oko 5-7 minuta, dok ne omekša. Ocijedite ga i ostavite da se malo ohladi.
  3. U većoj posudi razmutite jaja, dodajte brašno i mlijeko te dobro promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  4. Dodajte ribani sir u smjesu od jaja i brašna te dobro promiješajte. Posolite i popaprite po ukusu.
  5. U tavi zagrijte malo maslaca, dodajte mljeveno meso te pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju. Posolite i popaprite po ukusu.
  6. Kelj stavite u smjesu jaja, brašna i sira, a zatim dodajte i mljeveno meso te sve dobro promiješajte kako bi se svi sastojci ravnomjerno rasporedili.
  7. Dno kalupa premažite maslacem ili stavite masni papir kako bi spriječili da se nabujak zalijepi. Izlijte smjesu u tako pripremljeni kalup i poravnajte.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta, dok nabujak ne poprimi zlatno-smeđu boju.
  9. Kad je gotovo, izvadite nabujak iz pećnice i pustite da se malo ohladi prije nego ga narežete na komade.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije