Najbolje povrće i voće za svibanj
Najbolje povrće
Bob
Ovo je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka poznata čovjeku. Pripada porodici mahunarki. Odličan je izvor proteina i složenih ugljikohidrata, a sadrži malo masti. Odličan je jer odgovara svakom režimu prehrane, a naročito je dobar za vegane i vegetarijance. Također je dobar izvor vlakana, vitamina C, folne kiseline, vitamina A i niacina. Bob možete pripremati na razne načine, a mi vam preporučamo ukusan složenac od ječma i boba.
Brokula
Brokulu možete pripremati na razne načine, neki ju čak jedu sirovu kao dodatak salatama. Odličan je izvor vitamina A i C, i folne kiseline i vlakana. Nemojte ju previše kuhati jer ćete u velikoj mjeri smanjiti razinu hranjivih tvari, naročito topivih vlakana, vitamina C i folne kiseline. Brokula se odlično slaže uz razne namirnice, uključujući i tjestenine, stoga probajte ovaj recept za ukusne špagete s tunom i brokulom.
Mahune
Odličan su izvor vlakana, vitamina A, C i folne kiseline. Možete ih kuhati, dinstati ili pak dodavati u salate. Mahune su zdrave i stručnjaci ističu da su jedan od najboljih izvora proteina. Ako vam je ponestalo ideja za pripremu mahuna, probajte ovu odličnu orijentalnu salatu s mahunama.
Luk
Luk je jedna od najzdravijih namirnica svijeta, koja je i više nego pristupačna. Sirovi luk je odličan izvor vlakana, vitamina C i folne kiseline. Luk se slaže uz gotovo sva jela, a vi možete isprobati ovaj recept za ukusnu pačju juhu s repom i lukom.
Gljive
Iako postoje razne vrste gljiva, mali broj njih je jestivo. Kultivirane gljive su dostupne tijekom cijele godine, ali u svibnju njihova prava sezona tek započinje. Odličan su izvor riboflavina, niacina, folne kiselina, a nedavno istraživanje je pokazalo da su odličan izvor i vitamina D, koji je neophodan za pravilnu apsorpciju kalcija. Gljive možete pripremati u obliku umaka, na roštilju ili pak u kao dodatak salatama i raznim jelima. Odlično se slažu s tjesteninom pa probajte ovaj recept za tjesteninu s keljom i gljivama.
Rabarbara
Ovo je jako stara biljka koja ima odlična ljekovita svojstva. Jedino su stabljike rabarbare jestive, a neki spojevi listova su toksični. Ljekovita svojstva rabarbare dolaze iz njezinog korijena. Rabarbara je neobičnog okusa koji odlično ide uz jagode pa probajte ovu neobičnu juhu od jagoda i rabarbare.
Špinat
U svibnju započinje prava sezona špinata. On je u ovo doba najzdraviji i najukusniji. Odličan je izvor vitamina A, C, E, folne kiseline, kalcija i željeza. Intenzivnog je i neobičnog okusa, koji ne odgovara svima. Kako biste njegov okus popravili i probali nešto novo, probajte ga malo drugačije začiniti prema ovom odličnom i jednostavnom receptu.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345