Najbolje voće i povrće za prosinac
Zašto volimo sezonsku hranu?
Trošimo puno energije da bismo uzgojili hranu u krivo vrijeme, na krivom mjestu i u krivo doba godine. Kada bismo svoju prehranu ograničili samo na sezonske namirnice, jeli bismo raznoliko, uštedjeli novac, uživali u boljim okusima i poštedjeli prirodu.
Jesti sezonski znači jesti raznoliko, jesti ono što raste u prirodnim uvjetima, jesti u skladu s prirodom i u konačnici, jesti zdravije, bolje i ukusnije.
Sezonska hrana je jeftinija
Naravno da ćete više platiti brusnicu usred ljeta, nego što biste ju platili za vrijeme jeseni. Plaćanjem hrane plaćate i njezin uzgoj, koji je znatno jednostavniji i jeftiniji kada se hrana uzgaja u vrijeme kada je to predviđeno.
Sezonska hrana je ukusnija
Ako ćete jesti namirnice na vrhuncu njihove sezone, uživat ćete u punom bogatstvu okusa jer su one sazrijevale u prirodnim uvjetima, zbog čega imaju potpuno prirodan i odličan okus.
Sezonska hrana je bolja za okoliš
Uzgajanjem krivih namirnica na krivom mjestu i u krivo doba godine znači povećano korištenje kemijskih spojeva koje ne štete samo namirnicama, već i prirodi.
Sezonska hrana je zdravija
Kao što će kemijski spojevi za uzgoj narušiti ljekovita svojstva namirnica, isto tako će imati negativno djelovanje na vaše zdravlje. Rezultat toga je da jedete nešto za što mislite da je zdravo, a ustvari trujete vlastito tijelo. Kada biste jeli sezonski, sigurno biste jeli i zdravije.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345