Najbolje voće i povrće za veljaču
Jedite sezonsku hranu jer je zdravija!
Moramo priznati da su naši preci živjeli u skladu s prirodom u znatno većoj mjeri nego što mi danas živimo. Njihovu prehranu su činile namirnice koje su sami uzgajali i pohranjivali. Danas su nam sve te namirnice dostupne tijekom cijele godine.
Nekada su lokalne tržnice sadržavale voće i povrće koje je raslo u to doba godine. Primjerice, niste voće koje raste tijekom proljeća sigurno mogli naći zimi ili tijekom jeseni. Današnji supermarketi imaju razne namirnice u razno doba godine. Ipak, to ne znači da je njihova kvaliteta ista u svako doba godine.
Osim kvalitete, razlikuje se i cijena. Tako će, primjerice, brokula biti znatno kvalitetnija i jeftinija tijekom veljače, u odnosu na ljetne mjesece. Osim što je konzumiranje sezonskog voća i povrća odlično za vaše zdravlje, dobro je i za zaštitu okoliša jer se mora koristiti puno manje kemikalij za uzgoj namirnica tijekom sezone predviđene za njihov uzgoj.
Kada jedete plodove koji su sezonski, odnosno kada jedete plodove koji u prirodnim uvjetima rastu u određeno doba godine, jedete ih upravo onda kada su najzdraviji i najmanje štetni za vaše zdravlje.
Jesti sezonski znači imati:
- bolji okus hrane - vrsni kuhari se slažu s time da je sezonsko voće i povrće najbolje
- bolju kvalitetu hrane - svi stručnjaci se slažu da je hrana znatno bolje kvalitete kada se jede u doba godine kada je predviđeno da raste
- bolju cijenu hrane - istraživanja su pokazala da su određene namirnice najjeftinije u doba godine kada rastu
- zaštitu okoliša - uzgajanje namirnica u prirodnim uvjetima zahtijeva upotrebu manje kemikalija koje zagađuju okoliš.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Wok od junetine, mahuna, paprike i...
30 min12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345