Najbolje voće i povrće za veljaču

Najbolje voće i povrće za veljaču

Najbolje voće i povrće za veljaču
  • Objavljeno: Utorak, 12.02.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Najbolje povrće u veljači

Rukola

Ovo je jedna od najpristupačnijih namirnica. Raste na gotovo svim travnatim površinama. Sadrži jako malo zasićenih masnih kiselina. Odličan je izvor proteina, vitamina B, dijetalnih vlakana, vitamina A, C i K. Također obiluje folnom kiselinom, kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, kalijem i manganom.

Rukolu možete pripremati na razne načine. Najčešće se koristi kao salata. Rukola može biti ukusan i zdrav nadjev za pizzu. Odlično se slaže s jajima pa probajte ovaj zdrav doručak od kuhanih jaja i rukole.

Šparoge

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Odličan su izvor kalcija, cinka, magnezija i selenija. Također obiluju dijetalnim vlaknima, proteinima, vitaminom A, C, E, K i vitaminima B i D kompleksa. Sadrže željezo, kalij i mangan.

Šparoge možete pripremati na razne načine, kao juhu, salatu, prilog jelima ili pak kao grickalicu za međuobrok. Riža i šparoge se odlično slažu pa probajte napraviti ovaj ukusni rižoto od šparoga.

Cikla

Sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Bogata je vitaminom C, željezom i magnezijem. Obiluje dijetalnim vlaknima, folnom kiselinom, kalijem i manganom.

Cikla može poslužiti kao salata. Također možete pripremati juhe, priloge, sokove ili pak kolače. Probajte napraviti ovu ukusnu krem juhu od cikle i krumpira.

Brokula

Sadrži nisku razinu zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selenija. Odličan je izvor vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Brokulu možete pripremati na razne načine. Napravite juhu od brokule, složenac ili pak tjesteninu s brokulom. Brokula je ukusna namirnica koju je izuzetno lako pripremiti. Ako vam nedostaje ideja, probajte napraviti ovaj neobični složenac od brokule i piletine.

Prokulice

Sadrže malo zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija i fosfora. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kao i kalija i mangana.

Prokulice su neobičnog okusa, pomalo gorkastog, zbog čega većini ljudi nisu prvi vrhu liste omiljenog povrća. Ipak, prokulice mogu biti ukusne ako ih pripremite pravilno. Kako biste uživali u zdravstvenim blagodatima prokulica, probajte napraviti kajganu s prokulicama i parmezanom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije