Najbolje vrijeme za jelo

Bjelančevine kao temelj prehrane
U ljudskoj prehrani bjelančevine igraju jednu od glavnih uloga jer opskrbljuju organizam aminokiselinama, tj. tvarima koje su najvažnije kod izgradnje tkiva. Bjelančevine životinjskog podrijetla sadrže sve aminokiseline, a bjelančevine biljnog podrijetla imaju manju nutricionističku vrijednost i često se nadopunjuju ostalim namirnicama.
Ugljikohidrati su izvori energije
Ugljikohidrati opskrbljuju organizam energijom, čuvaju funkciju živčanog sustava te sudjeluju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Ugljikohidrata najviše ima u žitaricama, mahunarkama, mrkvi, kupusu, cvjetači te u jabukama. Osim što tijelo opskrbljuju energijom, važnost im je i u tome što sprječavaju upijanje kolesterola.
Ako volite jesti tešku hranu onda je važno da je jedete kad je organizam najaktivniji, između 12 i 15 sati.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač bez brašna
1 h12345 -
Recept tjedna
Rižoto s tikvicama
40 min12345 -
Recept mjeseca
Kremasta juha od tikvica i mrkve
35 min12345