Najbolje vrijeme za jelo

Najbolje vrijeme za jelo

Najbolje vrijeme za jelo
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 16.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Bjelančevine kao temelj prehrane

U ljudskoj prehrani bjelančevine igraju jednu od glavnih uloga jer opskrbljuju organizam aminokiselinama, tj. tvarima koje su najvažnije kod izgradnje tkiva. Bjelančevine životinjskog podrijetla sadrže sve aminokiseline, a bjelančevine biljnog podrijetla imaju manju nutricionističku vrijednost i često se nadopunjuju ostalim namirnicama.

Ugljikohidrati su izvori energije

Ugljikohidrati opskrbljuju organizam energijom, čuvaju funkciju živčanog sustava te sudjeluju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca. Ugljikohidrata najviše ima u žitaricama, mahunarkama, mrkvi, kupusu, cvjetači te u jabukama. Osim što tijelo opskrbljuju energijom, važnost im je i u tome što sprječavaju upijanje kolesterola.

Ako volite jesti tešku hranu onda je važno da je jedete kad je organizam najaktivniji, između 12 i 15 sati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije