Mirisne, mekane i brzo gotove: Recept za najukusnije blagdanske fritule
Fritule su jednostavna tradicionalna slastica koja se, osim diljem Hrvatske, priprema i u Sloveniji i Italiji. Kod nas su naročito popularne u Primorju, Istri i Dalmaciji, a običaj je da se pripremaju na Badnjak, za vrijeme poklada ili fašnika te u vrijeme posta. Zbog toga su neizostavan dio obiteljskih okupljanja i proslava.
One su zapravo vrsta sitnih krafni specifičnih po svom obliku i dodatcima poput prošeka, rakije ili likera, grožđica, limunove korice i posipa šećera u prahu. Baza se obično radi od brašna, jaja, mlijeka, šećera i praška za pecivo, dok se dodaci mijenjaju ovisno o običajima tog prostora. Tijesto se oblikuje u male kuglice koje se prže u dubokom ulju dok ne postanu hrskave i zlatno-smeđe.
Sastojci:
- 250 g brašna
- 2 jaja
- 250 ml mlijeka
- 50 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- ribana korica limuna
- 50 g grožđica (opcionalno)
- 1 žlica ruma (opcionalno)
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli.
- Dodajte jaja i mlijeko te dobro promiješajte kako biste dobili glatko tijesto.
- Po želji, dodajte ribanu koricu limuna, grožđice i rum te ponovo promiješajte.
- U dubokoj tavi zagrijte ulje. Žlicom oblikujte tijesto u male kuglice i pržite ih dok ne postanu zlatno-smeđe.
- Izvadite fritule i stavite ih na papirnati ručnik kako bi se upio višak ulja.
- Posipajte ih šećerom u prahu prije posluživanja.
U slast!
Vezani sadržaj:
- Blagdani bez stresa za cijelu obitelj: Kako stići sve pripremiti bez da se iscrpite
- Blagdanski stol diljem svijeta: Što se jede za Božić?
- Blagdansko prejedanje: uzroci i posljedice
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345