Najčešći uzroci pogrešnog načina prehrane
Doručak
Za doručak se savjetuje pecivo od integralnog kruha, žitarice i žitne pahuljice ili müsli, čaša mlijeka, jogurta, bijele kave i voće. Primjerice zobene pahuljice možemo kombinirati sa svježim ili sušenim voćem, a mladi kravlji sir s povrćem ili začinskim biljem.
Integralne žitarice obiluju ugljikohidratima (niskog glikemičkog indeksa), a to znači da se glukoza sporije otpušta u krv, bolje se iskoristi kao energija na razini stanice, a osjećaj sitosti dulje traje. Osim toga cjelovite žitarice obiluju vitaminima B skupine, koji su nužni za rad i pravilnu funkciju živčanog sustava.
Mliječni obrok osigurava unos kalcija, magnezija i bjelančevina, dok voćem unosimo vitamine potrebne za aktivaciju enzima. Uz malo volje i truda možemo osmisliti doručak i tako zadovoljiti nutritivne potrebe organizma za aktivnosti i napore tijekom radnog dana.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345