Najčešći uzroci pogrešnog načina prehrane
Ručak
Za ručak dajmo prednost povrću (juhe u kombinaciji sa salatama i prilozima) koje smo dopunili ribom, lako probavljivim nemasnim mesom primjerice puretinom, piletinom ili za vegetarijance odreskom od soje. Za ručak se savjetuju i jela "sa žlicom", variva sa sezonskim povrćem i mahunarkama ili tjestenina i riža, dok se za večeru savjetuje lagani proteinski obrok.
Između obroka potrebno je piti dosta tekućine, najbolje vode (bar 8 čaša od 2 dl). Razina kolesterola u krvi može se nadzirati ne samo vrstom hrane koju jedemo, nego i učestalošću obroka, pokazalo je istraživanje provedeno na sveučilištu Cambridge u Engleskoj. Muškarci i žene koji su jeli tri glavna obroka na dan i dva međuobroka imali su oko 5% niže koncentracije kolesterola od onih koji su rjeđe jeli. Istraživanja su pokazala da jedenje velikih obroka nakon dugog razdoblja bez hrane mijenja način metabolizma masti i utječe na enzime bitne za sintezu kolesterola.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345