Najčešći uzroci pogrešnog načina prehrane
Večera
Kasni večernji obroci kod mnogih su uzrok viška kilograma. Ne savjetuje se uzimanje obroka tri sata prije odlaska na počinak. Isto tako večera ne bi trebala sadržavati više od 18% ukupnoga dnevnog kalorijskog unosa. Za one koji imaju probleme sa žgaravicom, savjetuje se lagani biljni čaj kao što je anis, komorač ili rooibos ("afrički crveni čaj") - bez teina, koji će smiriti sluznicu želuca do jutarnjih sati.
Obilne porcije i pretjerivanje u količini hrane uzete za jedan obrok, česta je pogreška u prehrani. Najčešće smo u toj zamci ako jedemo izvan kuće, u restoranima ili na proslavama i domjencima, pa ne možemo odoljeti maštovitim gurmanskim specijalitetima. U takvim prilikama najčešće je riječ o slijedu jela: predjelo, raskošno glavno jelo, obvezni desert. Takvo obilje zapravo je "kalorijska bomba za organizam", koja doslovce eksplodira na vagi.
Švedski stolovi u hotelima, na poslovnim susretima i prezentacijama obiluju većim brojem i raznolikošću maštovito pripremljenih namirnica koje nas jednostavno mame. Često zbog znatiželje želimo isprobati što više zanimljivih jela. Slično je i tijekom blagdana kada se pripremaju veće količine hrane i kada toliko ne mislimo na kalorije. U čestitarskom okruženju i tijekom obiteljskih posjeta i proslava unesemo mnogo više kalorija, nego što nam objektivno treba, pa neki tijekom blagdana znaju dobiti od tri do pet novih kilograma.
Nedostatak vremena i neodgovoran stav prema hrani mnogima je opravdanje za uzimanje brzih energetskih nadomjestaka umjesto pravog obroka. Ručne torbice, pretinci u autu, opskrbljeni su bombonima, slanim grickalicama, čokoladicama, energetskim štapićima, energetskim napicima. To nam može trenutačno otkloniti osjećaj gladi, ali nikako ne može biti zamjena za kvalitetan obrok, kao ni kroasan s čokoladom, krafna ili lisnato tijesto, koje usput kupujemo pod izgovorom da bar nešto pojedemo, a da pritom o nutritivnoj i kalorijskoj vrijednosti hrane i ne razmišljamo.
Način pripreme hrane također je važan da bismo sačuvali vrijedne hranjive sastojke iz hrane. Potrebno je što češće kuhati, pirjati ili kuhati na pari. Za povrće je primjerice dovoljna kratka termička obrada od nekoliko minuta, tako da ostane hruskavo i sačuva boju, ali i potrebne vitamine i minerale. Savjetuje se što češće izbjegavati peći u dubokoj masnoći, pohati, pržiti i kuhati sa zaprškom i umakati u ulje od pečenja, skupljati u staklenke već korišteno ulje da bismo ga ponovno iskoristili i sl. Kuhinja i hladnjak po Feng Shui-u odražavaju i stanje probavnih organa. Kuhinja bi trebala biti pregledna, redovito treba provjeravati rokove trajanja pojedinih namirnica i začina. U hladnjaku namirnice treba držati poklopljene, a u zamrzivaču označene datumom kad su stavljene u njega. Na naljepnici navedite vrstu hrane i količinu. Nakon otvaranja konzerve, sadržaj odmah prebacite u zdjelicu ili na tanjurić. Svaka promjena boje, mirisa i okusa (gorkasto) sugerira moguću onečišćenost hrane. Neki jednostavno pripremu hrane doživljavaju kao gubitak vremena i kao stereotipnu i dosadnu radnju koju moramo svaki dan ponavljati. Stoga pribjegavaju "instant" hrani kao što je: juha iz vrećice, gotovi umaci i jela, gotovi pudinzi i deserti.
Potrebno je isplanirati obroke (dnevne i tjedne), tako da svi makronutijenti budu zastupljeni u prehrani. Drugim riječima jesti nije isto što i hraniti se. Naš mentalni stav i odnos prema hrani kod nekih je takav da je hrana i sredstvo komunikacije.
Hrana ima psihološku važnost u običajima i ritualima vezanim za kulturu i etnotradiciju, pa se namirnice koriste kao simboli. Primjerice, mladenci se posipaju rižom koja donosi sreću i plodnost, maslina i maslinovo ulje simbol je za dugovječnost, zdravlje, snagu, otpornost i žilavost, voda je simbol opstanka, života, čistoće i ozdravljenja. Čaj i ritual ispijanja čaja u nekim je kulturama sinonim za mentalno pročišćenje, čiji aromatični miris i okus bistri um i donosi spokoj. Ujedno je simbol opuštanja, okrjepe i osvježenja, dobrodošlice i prijateljskih namjera. Kava je za mnoge, u psihološkom smislu, mnogo više od običnog napitka. Kava je sinonim za predah, razbuđivanje, razgovor, druženje i komuniciranje, donošenje odluka. S kavom ne treba pretjerivati budući da kofein potiče izlučivanje vode iz organizma, odnosno djeluje diuretski pa se savjetuje popiti najviše dvije šalice tijekom dana. Kruh nas asocira na toplinu i miris doma, obiteljsko okupljanje, simbol je blagostanja (sadimo pšenicu za Božić da bi nam godina bila uspješna i bogata) - plodonosna. Kruh i sol u nekim su krajevima simboli dobrodošlice. Mnogi se upravo hranom koriste kao nagradom, odnosno kaznom ili ucjenom, posebice kada je u pitanju komuniciranje i odnos sa djecom. "Ako ne napišeš zadaću, nećeš dobiti čokoladu!"
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345