Koliko često ih jedete? Ovo je 12 najgorih vrsta hrane (i pića) za vaš mozak

Koliko često ih jedete? Ovo je 12 najgorih vrsta hrane (i pića) za vaš mozak

Koliko često ih jedete? Ovo je 12 najgorih vrsta hrane (i pića) za vaš mozak
  • Objavljeno: Srijeda, 17.01.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Ako često jedete šareno bobičasto voće i losos te grickate orašaste plodove, zasigurno činite nešto dobro za zdravlje svog mozga. Ali što je s hranom koja bi mogla povećati rizik od problema s raspoloženjem ili pamćenjem, osobito kako starite? Saznajte koje bi se potencijalno problematične namirnice trebale rjeđe pojavljivati na vašem tanjuru ili u potpunosti nestati.

Margarin i desertne kreme

Ova je hrana izrazito bogata transmastima, kao i većina kupovnih grickalica. Iako je poznato da trans masti nisu dobre za srce i krvne žile, studije upućuju da ti spojevi također mogu izazvati probleme u radu mozga. Studija iz časopisa Neurology je otkrila da starije osobe koje u krvi imaju visoke razine elaidinske kiseline - uobičajene vrste trans masti - imaju veću vjerojatnost za razvitak demencije.

Alkohol

Iako jedna čaša vina ili piva vjerojatno neće smetati vašem mozgu, alkohol izravno utječe na njegove komunikacijske putove. Što više pijete, to će mozgu biti teže obraditi nove informacije ili ih zapamtiti. Alkohol vas također može učiniti zbunjenima ili depresivnima.

Gazirana pića i druga zaslađena pića

Ako želite održati svoj mozak britkim, klonite se superslatkih pića. Istraživanje je pokazalo da ljudi koji piju puno gaziranih sokova, slatkog čaja i drugih zaslađenih napitaka imaju puno veću vjerojatnost da će imati problema s pamćenjem. Ova pića, koja često sadrže vrstu šećera koja se zove fruktoza, mogu čak uzrokovati i smanjenje određenih dijelova vašeg mozga.

Dijetalna gazirana pića i pića s umjetnim zaslađivačima

Ako su obična bezalkoholna pića loša za zdravlje mozga, onda su ona bez šećera dobra, zar ne? To je logičan slijed mišljenja, no baš i nije tako. Istraživanje upućuje da ljudi koji piju barem jedan dijetalni sok dnevno imaju gotovo tri puta veću vjerojatnost da će doživjeti moždani udar ili razviti demenciju. Znanstvenici smatraju da bi umjetni zaslađivači mogli biti sastojak koji pridonosi takvom razvoju situacije.

Pomfrit i druga pržena hrana

Ljudi koji jedu puno pržene prerađene hrane obično prolaze lošije na testovima koji mjere sposobnosti razmišljanja. Iako je masna hrana vrlo ukusna, ona uzrokuje upalu koja može oštetiti krvne žile koje opskrbljuju mozak krvlju i nanijeti mu štetu.

Krafne

Ove ukusne poslastice su i pržene i pune šećera, što je loša kombinacija kada je u pitanju zdravlje mozga. Konzumacijom ovog deserta dobivate dupli rizik za nastanak upale u organizmu: od procesa prženja i od viška šećera. Više je studija povezalo visoke razine šećera u krvi s demencijom. Štoviše, većina krafni sadrži trans masti koje su još jedan sastojak koji vašem mozgu nije potreban.

Bijeli kruh i bijela riža

Rafinirani ugljikohidrati, uključujući i one koji nisu slatki, mogu povećati razinu šećera u krvi. Nakon toga često slijedi nagli pad, zbog čega se možete osjećati mentalno malaksalo. Istraživanja pokazuju da previše rafiniranih ugljikohidrata može povećati rizik od Alzheimerove bolesti, osobito kod ljudi koji su genetski predisponirani za nju. Birajte kruh od cjelovitog zrna, smeđu rižu i tjesteninu od cjelovitog zrna pšenice kada jedete ugljikohidrate.

Maslac i punomasni sir

Njihov kremasti okus, nažalost, ima svoju cijenu. Ovi mliječni proizvodi su puni zasićenih masti. Kada je riječ o zdravlju mozga, mliječni proizvodi s niskim udjelom masti su općenito zdraviji izbor. Mlijeko, jogurt, svježi sir i druge mliječne namirnice možete nabaviti i u nemasnim ili u polumasnim oblicima.

Crveno meso

Ima visok sadržaj zasićenih masnoća, što je loše i za srce i mozak. Ako želite izvor proteina koji je bolji za vaš mozak? Riba, nemasna perad i grah su puno zdravije opcije.

Sabljarka i tuna

Većina zdravstvenih stručnjaka su veliki obožavatelji ribe i vrste koje preferiraju je losos i druge vrste koje sadrže zdravu masnoću zvanu omega-3 masne kiseline. Sabljarka, tuna i druge velike ribe nisu na ovom popisu jer imaju visok sadržaj žive. To je neurotoksin koji može dovesti do većeg rizika od gubitka pamćenja i lošijih kognitivnih sposobnosti kod starijih osoba.

Kupovni preljevi, marinade i sirupi

Pažljivo pročitajte sastojke na etiketi. Mnogi od ovih proizvoda imaju iznenađujuće velike količine visokofruktoznog kukuruznog sirupa. To je sastojak koji se nalazi u gaziranim sokovima, a povezan je s raznim zdravstvenim problemima, uključujući gubitak pamćenja i slabljenje moždanih performansi. Umjesto toga, pokušajte sami napraviti preljeve za salatu kod kuće.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije