Pazite što pijete: Ovo je 10 najgorih pića za probavu
Zdrava je probava ključna za cjelokupno zdravlje organizma i važno je voditi brigu o njoj. Ima značajnu ulogu u održavanju zdravlja imunološkog sustava, a neke su studije otkrile vezu između stalne neravnoteže u crijevnom mikrobiomu i autoimunih poremećaja. Neka istraživanja također sugeriraju da crijevni mikrobiom može utjecati na središnji živčani sustav, koji kontrolira funkciju mozga.
Konzumiranje pogrešnih vrsta pića potencijalno može imati štetan učinak na crijeva. Takva su pića najčešće bogata šećerom, umjetnim zaslađivačima, prekisela su ili sadrže druge sastojke koji mogu poremetiti probavu. Za portal Eat This, Not that, nekoliko je stručnjaka otkrilo koja su pića problematična i zašto redovito posezanje za njima može uzrokovati trenutnu i trajnu štetu crijevima.
Imajte na umu da se mnogi od ovih napitaka mogu konzumirati u umjerenim količinama bez negativnih nuspojava. Neka od njih izazvat će nuspojave samo kod naročito osjetljivih osoba, no ako vas zanima na koje sve načine mogu utjecati na vaše zdravlje, najbolje je da razgovarate sa svojim liječnikom.
1. Zaslađeni čaj
Općenito govoreći, neka od najgorih pića za zdravlje probave su ona koja su puna šećera, poput limunade i zaslađenog ledenog čaja. Recentne su studije pokazale da prehrana s visokim udjelom šećera može potaknuti upalu i poremetiti ravnotežu između "dobrog" i "lošeg" crijevnog mikrobioma, što može dovesti do zdravstvenih problema. Ako vam se pije hladno i slatko piće, radije se odlučite za čisti voćni sok koji ne sadrži dodani šećer.
2. Zaslađeni sokovi
Još jedno piće koje biste trebali izbjegavati ako pazite na zdravlje probave su zaslađeni sokovi. Budući da su puni šećera i nemaju hranjivu vrijednost, mogu promijeniti ravnotežu crijevnog mikrobioma u korist "loših" bakterija. Ako želite popiti sok, odaberite prirodne sokove od voća ili povrća, jer oni sadrže vitamine, minerale i fitonutrijente te vam pomažu da osigurate dovoljan unos voća i povrća.
3. Energetska pića
Ako koristite energetska pića kako biste se oslobodili svakodnevnog umora, razmislite još jednom. Dokazano je da energetska pića s visokim sadržajem kofeina mogu izazvati gastritis, upalu, pojačanu pokretljivost crijeva i proljev. Također, višak kofeina može dovesti do toga da želudac luči više kiseline nego inače, što može pogoršati simptome refluksa. Uz to, kofein uzrokuje tjeskobu, što može pogoršati simptome sindroma iritabilnog crijeva.
4. Kava
Pića s kofeinom, poput kave, su stimulansi koji povećavaju pokretljivost crijeva, što znači da ubrzavaju kretanje hrane kroz probavu. Ovaj stimulativni učinak može izazvati rijetku stolicu ili proljev, što dovodi dehidracije. Osim toga, kofein je blagi diuretik, što znači da uzrokuje češće mokrenje. Kofein može povećati tjeskobu i stres te otežati dobar san i pogoršati simptome kod ljudi koji imaju sindrom iritabilnog crijeva ili upalnu bolest crijeva.
Preporučuje se 400 miligrama kofeina dnevno, dakle, oko 3 šalice. Međutim, kofein na svakoga djeluje drugačije, a neki ga ljudi metaboliziraju brže od ostalih. Ako pijete manje kave dnevno ili prijeđete na kavu bez kofeina, možete ublažiti neke od ovih simptoma. Iako ispijanje kave u umjerenim količinama može imati značajne zdravstvene prednosti, prekomjerene količine mogu uzrokovati probleme s crijevima.
5. Gazirani sokovi
Kod ljudi koji imaju sindrom iritabilnog crijeva ili upalnu bolest crijeva, pijenje puno rafiniranih šećera, poput onih u gaziranim sokovima, može dovesti do probavnih tegoba jer se šećer neće dobro apsorbirati u crijevima. To dovodi do uvlačenja vode u gastrointestinalni trakt kako bi se razrijedio i isprao višak šećera, što rezultira rijetkom stolicom i proljevima. Istraživanje također pokazuje da veća konzumacija šećera može narušiti crijevni mikrobiom i njegovu ravnotežu, što uzrokuje daljnje probleme.
6. Gazirana pića općenito
Postoje istraživanja koja povezuju konzumaciju gaziranih pića s probavnim tegobama. U jednom je takvom istraživanju otkriveno da postoji veza između gaziranih pića i bolova u želucu, iako se većina potencijalnih tegoba događa tek nakon što popijete 300 mililitara ili više. Osim toga, neka druga istraživanja sugeriraju da ispijanje gaziranih bezalkoholnih pića može povećati rizik od raka gušterače.
7. Alkohol
Redovito pretjerivanje s alkoholom može utjecati na probavu, uzrokujući neravnotežu u crijevima s prekomjernim rastom loših, nezdravih bakterija. Ta neravnoteža dovodi do upale. Nadalje, kronična zlouporaba alkohola također može oštetiti stanice koje oblažu crijeva i povećati njihovu propusnost, što omogućuje bakterijama i toksinima da iscure u krvotok. Umjerena konzumacija alkohola definirana je kao maksimalno jedno piće dnevno za žene i dva pića dnevno za muškarce. Jedno piće definirano je kao 350 ml piva, 150 ml vina i 45 ml žestokih pića poput ruma ili votke.
8. Čajevi koji sadrže kofein
Čajevi koji sadrže kofein, poput zelenog i crnog čaja, mogu povećati kiselost u želucu, što kod nekih ljudi može dovesti do žgaravice. Osim toga, čajevi s kofeinom uzrokuju iste probleme kao i kava. Ako volite čaj, možda biste se trebali odlučiti za biljni čaj ili čaj bez kofeina. Utvrđeno je da čaj od paprene metvice ima potencijalno pozitivan učinak na probavu, a neke studije pokazuju da može ublažiti bol i pomoći u osjećaju ugode u želucu.
9. Čokoladni napitci
Kod nekih ljudi, ispijanje čokoladnih napitaka može dovesti do refluksa kiseline. Tada se kiselina iz jednjaka kreće unazad, uzrokujući žgaravicu. Ako osjetite refluks kiseline više od dva puta tjedno, moguće je da imate teži oblik refluksa kiseline poznat kao gastroezofagealna refluksna bolest. Ostali simptomi te bolesti uključuju poteškoće s gutanjem, kašalj, povrat hrane ili kiseline u usta, šištanje i bol u prsima, osobito kada legnete nakon što ste jeli. Prema nekim istraživanjima, gastroezofagealna refluksna bolest se kod nekih ljudi može pogoršati određenom hranom, uključujući čokoladu pa je preporučljivo izbjegavati je.
10. Pića a umjetnim zaslađivačima
Kada pokušavate pripaziti na unos kalorija, nije neuobičajeno okrenuti se pićima a umjetnim zaslađivačima poput aspartama i sukraloze. Nažalost, ovi sastojci potencijalno mogu dovesti do neugodnih gastrointestinalnih simptoma kao što su nadutost i proljev. Uz to, neka su istraživanja otkrila da umjetni zaslađivači mogu dovesti do neravnoteže u crijevnom mikrobiomu. Ako ste osjetljivi na ova umjetna sladila, odlučite se za običnu vodu ili gaziranu vodu s okusom koja ne sadrži umjetna sladila. Također možete odabrati probiotičku gaziranu vodu koja će zamijeniti vaše omiljene dijetalne napitke.
Vezani sadržaj:
- Voda nije uvijek najbolje rješenje za rehidraciju organizma
- Što će se STVARNO dogoditi kad ne pijete dovoljno vode?
- 7 navika vezanih uz hranu koje uništavaju vaše tijelo
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345