Ovo su najzdravije namirnice za travanj
Sezonske su namirnice odlične ne samo za vaše zdravlje i nepce, već i za vaš novčanik. Takve su namirnice najukusnije i najzdravije u doba kada je predviđen njihov rast i sazrijevanje u prirodi, stoga ćete biti sigurni da su svježe.
Osim toga, njihova cijena je tada manja. Umjetni uzgoj namirnica koristi velike količine kemijskih tvari koje ugrožavaju biljke, ali i vaše zdravlje. Ironično je, ali istinito, da su neke vrste voća i povrća najskuplje u doba kada su najmanje zdrave.
Sezonsko voće i povrće travanj
Kako biste jeli zdravo, uživali u svakoj namirnici i poštedjeli svoj novčanik, donosimo vam popis sezonskih namirnica koje su najukusnije, najjeftinije i najzdravije u travnju.
Ananas
Bez obzira na to što je ananas u trgovinama prisutan tijekom cijele godine, najbolje ga je kupovati od ožujka do lipnja jer je tada njegova sezona. Odlično pristaje voćnim salatama, kolačima i sokovima, ali i u marinadi za meso. Budite oprezni ako ga stavljate u smoothie čiji je sastojak mlijeko ili jogurt. Naime, ananas razgrađuje bjelančevine pri duljem kontaktu s njima, stoga smoothie popijte svježe pripremljen.
Ne sadrži puno zasićenih masnih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i vitamina B6. Odličan je izvor vitamina C i mangana.
Artičoka
Artičoka se može pripremati na razne načine, a najčešće ju koristimo za juhu, kao dodatak salatama i prilog jelima od mesa. Dokazano je učinkovita za detoksikaciju i čišćenje organizma. Ipak, prije konzumacije je važno da ju termički obradite s obzirom na to da je teško probavljiva.Također, termički obrađena artičoka se mora jesti odmah jer duljim stajanjem oksidira i razvija spojeve koji mogu biti toksični.
Obiluje antioksidansima, vlaknima, folnom kiselinom, vitaminom C, željezom i kalijem. Učinkovita je u snižavanju razine lošeg kolesterola i povećava razinu dobrog kolesterola. Možete ju pripremati na razne načine, uključujući juhe, kao dodatak salatama i prilog raznim jelima.
Banana
Ovo mnogima omiljeno voće odlično je za brzo podizanje energije. Međutim treba imati na umu da velik broj kalorija u banani dolazi iz šećera. Najbolje je jesti zrele banane jer su takve najlakše probavljive. Banane možete dodavati u smoothie koji će zahvaljujući njima biti neodoljivo kremast, ili ih jesti samostalno kao međuobrok.
Sadrži malo zasićenih masnih kiselina, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, kalija i mangana i odličan izvor vitamina B6.
Kivi
Specifičnog intenzivnog okusa, sočan i kremast kivi jedna je od najzdravijih namirnica koje postoje. Jako se dobro slaže uz brojne namirnice, a odličan je i za jesti samostalno. Zahvaljujući iznimnom nutritivnom sastavu kivi snižava kolesterol, štiti probavni sustav, regulira krvni tlak, te ima brojne druge zdravstvene pogodnosti.
Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E i kalija. Odličan je izvor vitamina C i K. Kivi se odlično slaže uz brojne namirnice.
Mango
Mango je poznat kao ''kralj voća'', a da ovo ime nije dobio bez razloga dokazuju njegove brojne zdravstvene prednosti. Osim što ima antikancerogena svojstva, te pomaže u probavi i kod drugih zdravstvenih stanja, mango ima blagotvoran učinak i na kožu lica koju čisti od akni i upala. Mango je odličan dodatak voćnim salatama i smoothiejima.
Sadrži malo zasićenih kiselina, kolesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i vitamina B6, a odličan izvor vitamina A i C.
Mladi luk
Mladi luk je jedna od najkarakterističnijih namirnica za proljetno doba. Neodoljivo podsjeća na Uskrs, a volimo ga jesti tijekom cijele njegove sezone. Odlično se slaže uz meso i drugo povrće.
Sadrži malo zasićenih masti i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, riboflavina, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline, kalcija, željeza, kalija i mangana.
Rabarbara
Rabarbara je jedna od onih nepravedno zapostavljenih namirnica jer mnogi ne znaju da štiti od raka. U prehrani se koriste njezine karakteristične crvenkaste stabljike, s obzirom na to da su listovi ove biljke toksični. Može se pripremati na razne načine, a podjednako dobro pristaje slanim i slatkim jelima.
Sadrži malo zasićenih masti, soli i jako malo kolesterola. Dobar je izvor magnezija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, kalcija, kalija i mangana.
Tikvice
Tikvice su blagog okusa i odlično se slažu s gotovo svim jelima. Možete ih pripremati kao juhu, umak ili zapeći kao prilog. Posebno su ukusne na roštilju.
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i soli. Dobar su izvor tiamina i niacina. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, proteina, vitamina A, C, B6, folne kiseline, željeza, magnezija, fosfora, kalija, cinka i mangana.
Zelena salata
Jedno od najpoznatijeg povrća svakako je zelena salata. Izvor je mnogih nutrijenata važnih za zdravlje i cjelokupno stanje organizma, stoga bi se redovito trebala naći na jelovniku. Odlična je kao podloga mnogim salatama ili samostalan prilog.
Zelena salata sadrži malo soli, zasićenih masnih kiselina i kolesterola. Dobar je izvor tiamina, vitamina B6, željeza i kalija. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, folne kiseline i mangana.
Vezani sadržaj:
- Ukusna juha od jagoda i rabarbare
-
Otkrivamo zašto je mango idealan za mršavljenje!
-
Isprobajte ove namirnice koje pozitivno utječu na probavu!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345