Natrij - Natrium, Na
IZVOR
Uravnoteženom prehranom dnevno se unese 4-12 g natrija, uglavnom putem kuhinjske soli. U hrani ga ima mnogo, osobito prerađenoj, konzerviranoj i dimljenoj hrani, ima ga i u morskim plodovima, ribama i algama.
FUNKCIJA
Ljudski organizam sadrži 60 g natrija,od čega 31 g u ekstracelularnoj tekućini, 19 g u kostima, 9 g u stanicama. Ioni natrija su važni za regulaciju acidobazne ravnoteže.
NEDOSTATAK
nedostatak se javlja izuzetno rijetko, kod dugotrajnih dijareja, povraćanja, pojačanog znojenja i opekotina ukoliko se ne nadoknađuje tekućina. Nedostatak može uzrokovati: mučninu, pospanost, omamljenost, povraćanje, smanjena koncentracija, oslabljena koncentracija i memorija, slabost mišića. Ukoliko cijeli život unosim velike količine soli, opterećujemo bubrege i u starosti će njihova funkcija biti oslabljena.
TOKSIČNOST
Gubitak vode uz viski unos natrija može izazvati dehidraciju organizma i uzrokovati toksičnost. Preveliki unos natrija izaziva poremećaje u ravnoteži elektrolita. Simptomi su neurološki i kardiovaskularni uz prisutnost edema.
DOZA
WHO preporuča kao gornju granicu dnevni unos od 3,9 g soli za zdravu odraslu osobu. Dnevno potrebna količina natrija je 500 mg. Dnevno potrebne količine hrane za zdravu osobu da bi se zadovoljila preporučen dnevna količina:
- 60 g sira
- 350g jaja
- 90g kruha
- 100 g čajnih kolačića
- 500g skuše
- 700 g cipla
- 700 g svinjetine
- 800 g govedine
- 700 g piletine
- 20 g algi
- 40 g kobasica
- 300 g špinata
- 7 kg krumpira
- 10 kg rajčica
- 30 kg breskva
- 20 kg kruška
- 3 l mlijeka
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345