Neka hrana bude tvoj lijek
Prepoznajte važnost pravilne prehrane
Pojedini spojevi dodani u tradicionalne namirnice mogu znatno pridonijeti prevenciji i liječenju određenih oboljenja.
Zahvaljujući boljem razumijevanju i prepoznavanju veze između prehrane i zdravlja, raste zanimanje za funkcionalnom hranom, koja je zapravo negdje na granici između hrane i lijeka. Na tržištu je dostupan sve veći broj posebno dizajniranih prehrambenih proizvoda i dodataka hrani, a činjenica je da se u njih sve više ulaže i vjeruje.
Vitamini, minerali, fitosteroli i ostali nutrijenti dodaju se mnogim prehrambenim proizvodima, koji pridonose stanju potpune psihofizičke ravnoteže ljudskog organizma. Takvi proizvode nazivaju se funkcionalnim jer znatno utječu na smanjenje rizika nastanka bolesti. Iako je to relativno nov pojam u nutricionizmu, za terapijsku mogućnost hrane (dijetoterapiju) zanimao se još Hipokrat, koji je rekao: Neka hrana bude tvoj lijek.
Ipak, filozofija hrane kao lijeka nepravedno je zanemarena tijekom 19. stoljeća zbog velike ekspanzije različitih farmaceutskih pripravaka. Međutim, početkom 20. stoljeća prehrana dobiva važnu ulogu u prevenciji i unaprjeđenju zdravlja. To doba obilježeno je mnogim revolucionarnim otkrićima, a jedno od najpoznatijih je povezanost nedostatka pojedinih vitamina s brojnim bolestima. Bio je to jasan znak da su određene bolesti rezultat deficita nekih prehrambenih tvari (nutrijenata). Upravo je obogaćivanje hrane odgovorno za iskorjenjivanje mnogih bolesti, kao što su rahitis, gušavost, pelagra i beri-beri. Već tada uočavala se povezanost znanosti i prehrambene industrije, koje su zajednički utjecale na zdravlje cjelokupne populacije.
Moderno doba, s napretkom industrijalizacije i brzim tempom života, na prvo mjesto stavlja prehrambeni paradoks: obilje hrane - prehrambeni deficit. Takvom društvu obilja prijeti globalna epidemija pretilosti, a nutricionizam se, kao znanost 21. stoljeća, usmjerava na pružanje optimalne prehrane u skladu s modernim načinom života. Na tom putu koncept funkcionalne hrane ambiciozan je i dugoročan cilj i, što je najvažnije, sagrađen je na znanstvenim temeljima koje tek treba prepoznati, a zatim prihvatiti.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345