Neka hrana bude tvoj lijek
Što je funkcionalna hrana?
Najjednostavnije objašnjenje glasi: tradicionalna hrana sadrži dodatke koji je čine funkcionalnim. Teško je odrediti čvrste granice između namirnica koje djeluju ljekovito i primjenjuju se u dijetoterapiji i industrijskih proizvoda koji se obogaćuju raznim dodacima kako bi poboljšali zdravstveno stanje ili, što je još važnije, djelovali u prevenciji različitih oboljenja. Funkcionalna hrana može se kategorizirati prema učinku na zdravlje pojedinih organa ili sustava organa. Vrlo značajan rast bilježi skupina namirnica probiotika, prebiotika i antioksidanata, sa sve snažnijom znanstvenom podlogom.
Istraživanja su pokazala da se većina potrošača zbog zdravlja rijetko odriče ''starog okusa''. Zato je na prehrambenoj industriji vrlo težak zadatak: razviti funkcionalan proizvod, a zadržati privlačan okus i prihvatljivu cijenu. Nutricionisti, pak, potrošačima moraju objasniti koja je prednost konzumiranja ''nove hrane''.
Bolesti povezane s neuravnoteženom prehranom i prekomjernim unosom hrane vodeći su uzroci smrtnosti u razvijenim zemljama. Među njima su: bolesti srca, moždani udar, visoki tlak, šećerna bolest tip II, neke vrste karcinoma i pretilost. Nutritivni čimbenici povezuju se i s osteoporozom, opstipacijom, anemijom i malnutricijom. Stoga je nužna briga za zdravlje povezana s prehrambenim proizvodima i dodacima prehrani. Spoznaja da pojedini spojevi dodani u tradicionalne namirnice mogu znatno pridonijeti prevenciji i liječenju određenih oboljenja, može predstavljati početak uspješne borbe s bolestima uzrokovanim lošom prehranom.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345