Problemi sa spavanjem? Isprobajte popularne recepte koji će poboljšati vaš san
Kada je u pitanju dobar noćni odmor, ključno je pronaći savršeni recept za opuštanje prije spavanja. Hranjivi magnezij esencijalni je mineral koji igra ključnu ulogu u zdravlju crijeva, funkcioniranju mišića, proizvodnji energije, smanjenju tjeskobe,ali i potpori spavanju. Srećom, unos dovoljne količine ovog minerala je jednostavan ako konzumirate namirnice bogate magnezijem, kao što su sjemenke bundeve, špinat i maslac od kikirikija. U nastavku pronađite četiri izvrsna hranjiva recepta s kojima ćete sigurno poboljšati kvalitetu vašeg sna.
Kikiriki maslac smoothie
Tost s marmeladom i maslacem od kikirikija dobro je poznat obrok u Americi, ali mnogi Europljani također će uživati u ovom obroku s kojim je više nego lako redovito unijeti dovoljno magnezija. Vrlo popularan postao je i smoothie zbog svog okusa nalik nekim od naših najljepših uspomena iz djetinjstva i prepun je dva supersastojka puna hranjivih tvari koje potiču odmor: chia sjemenke i maslac od kikirikija.
Sastojci:
- 4 cijele datulje
- 1 žlica kremastog prirodnog maslaca od kikirikija
- 1 manja banana (smrznuta bez kore i narezana na četvrtine)
- 1/2-3/4 šalice nezaslađenog mlijeka od vanilije ili badema
- 1/3 šalice smrznutih borovnica
- 1 žlica brašna od lanenog sjemena
Priprema:
Dodajte sve sastojke u blender i miksajte dok se dobro ne sjedine. Dodajte smrznutih borovnica ili banane da bude gušće ili bademovog mlijeka da ga razrijedite.
Muffini s jajima i špinatom
Osim što su odličnog okusa, jedan su od naših omiljenih recepata za doručak iz dva razloga: jedan, zato što ih je tako jednostavno napraviti, i drugo, puni su magnezija. Naime, u samo pola šalice kuhanog špinata pronaći ćete nevjerojatnih 78 miligrama magnezija. Osim toga, nutritivno su bogati (obiluju proteinima i zdravim mastima) te su praktični su za ponijeti na put ili jesti „u hodu.“
Sastojci:
- jaja
- baby špinat
- panceta
- glavica luka
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Pancetu i luknarežite na kockice, a špinat sitno nasjeckajte. U svaki kalup stavite malo špinata, pancete i malo luka pa prelijte jajima da smjesom bude ispunjeno malo više od pola kalupa. Imajte na umu da će vam se, ako ulijete više, smjesa razliti okolo. Pecite oko 15-20 minuta, odnosno jednostavno, dok se jaja ne zapeku. Možete ih jesti tople ili ostaviti da se ohlade, kako god poželite.
Losos u tavi s talijanskim preljevom
Kada nemate vremena za kompliciranu večeru i ne znate što skuhati, nema boljeg od ovog recepta za losos u tavi s talijanskim preljevom. Losos je pun omega-3 masnih kiselina korisnih za srce, ali i vitamina D. Jelo se sastoji od četiri glavna sastojka, a to su krumpir, zeleni grah, losos i talijanski umak.
Sastojci:
- 4 fileta lososa
- krumpir
- povrće
- 5 žlica talijanskog dressinga
- pola limuna
- sol i papar
- tartar umak
Priprema:
Dodajte krumpir u veliku zdjelu. Prelijte s dvije žlice talijanskog preljeva i začinite solju i paprom. Dok se krumpir peče, narežite zelene mahune ili neko drugo povrće. Kad krumpir malo omekša, posložite losos na sredinu lima za pečenje s krumpirom i dodajte mahune. Dodajte ostatak talijanskog dressinga preko lososa i začinite solju i paprom. Polovice limuna iscijediti po cijelom plehu i po želji narezati kriške limuna i dodati u lim za pečenje. Pecite losos, zelene mahune, krumpire i limune 10ak minuta. Po želji poslužite uz tartar umak.
Kremasti pesto umak od avokada
Pesto avokado umak ima sočnu kremastu teksturu zahvaljujući savršeno zrelom avokadu koji je pomiješan sa špinatom, limunovim sokom, češnjakom, vodom od tjestenine, parmezanom i maslinovim uljem (i spreman je za manje od 30 sekundi). Usput, osjećat ćete se prilično opušteno znajući da ovaj jednostavni umak za tjesteninu nema jedan, već dva bogata izvora magnezija: špinat i avokado.
Sastojci:
- 1 avokado
- 1 šalica špinata
- 1 limun, iscijeđen
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 šalice vode za tjesteninu ili više po potrebi
- 2 žlice parmezana
- 2 žličice maslinovog ulja
- 2 šalice rotini tjestenine, kuhane
- Sol i papar po ukusu (po želji)
Priprema:
U blenderu pomiješajte avokado, špinat, limunov sok, češnjak, vodu za tjesteninu, parmezan, maslinovo ulje i začinite solju i paprom po želji. Miješajte dok ne postane glatko i kremasto te dodajte još vode za tjesteninu kako biste postigli željenu konzistenciju. Prelijte preko kuhane tjestenine i odmah poslužite.
Vezani sadržaj:
- Ne možete zaspati ili loše spavate? Isprobajte ovu meditaciju
- Kofein - kako utječe na živce, srce i probavu te je li siguran u trudnoći?
- Otkrijte kako sok od trešanja može poboljšati san!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345