Netolerancija hrane ili alergija?
Histamin
Histamin je biogeni amin koji se često nalazi u procesiranoj hrani i može oponašati tegobe koje su najčešće uzrokovane imunološkom odgovoru na alergije na hranu.
Svi imamo enzim (diamin oksidazu) koji razgrađuje histamin, pa hrana koja sadrži histamin ne utječe na nas. Međutim, neki ljudi imaju nisku razinu ovog enzima, i kada jedu previše histaminom bogate hrane mogu imati simptome poput glavobolje, osipa, svrbeža, proljeva i povraćanja, ili bolove u trbuhu. To se zove netolerancija na histamin.
Namirnice koje sadrže dosta histamina su:
- crveno vino i pivo
- sir, posebno fermentirani sirevi, kao što su camembert, brie, gruyere, cheddar i parmezan
- pivski kvasac
- školjkaši
- većina riba, uključujući i riblje konzerve
- rajčica (posebno konzervirana rajčica i kečap)
- špinat
- piletina
- kobasice od svinjetine i govedine, pršut
- čokolada
- fermentirani proizvodi od soje (soja umak)
- sve fermentirano povrće kao što je kiseli kupus.
Poznato je da neke namirnice mogu uzrokovati da tijelo oslobodi histamin iz vlastitih stanica u tijelu koje ga sadrže. Kod nekih ljudi, postoje namirnice koje će biti okidač za simptome.
Ove namirnice su:
- sirovi bjelanjak
- školjkaši
- jagode
- rajčice
- riba
- čokolada
- ananas
- alkohol
Valja napomenuti da će testovi na alergije za ove namirnice (kožni testovi i testovi krvi) biti negativni jer je uzrok netolerancija na histamin, a ne alergija na hranu.
Dijagnoza netolerancije histamina se obično donosi stavljanjem pacijenta na dijetu s niskim udjelom histamina na nekoliko tjedana. Neki testovi krvi mogu biti od pomoći (mjerenje razine histamina ili razine enzima koji razbija histamin), ali oni nisu široko dostupni i rijetko se koriste.
Liječenje se sastoji od izbjegavanja hrane bogate histaminom.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345