Omega masne kiseline - čuvari zdravlja
Gdje početi
Omega-3 može se naći u obliku dvije višestruko nezasićene, bioaktivne masne kiseline. EPA (eikozaheksaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) iz riba (ulje ili meso). Obje imaju klinički dokazano pozitivno djelovanje na cjelokupno zdravlje. Djeluje na krv, snižava nivo ukupnih masnoća u krvi, naročito lošeg (LDL) kolesterola i triglicerida. Osim toga, spriječavaju stvaranje aterosklerotičnih naslaga u krvnim žilama, smanjuju rizik nastanka aritmija, bolesti srca i iznenadne smrti, snižavaju tlak, sprječavaju razvoj komplikacija i recidiva kod krvnožilnih bolesnika. Preporuka Američkog društva za srce i krvne žile izdana je još 2000. godine i glasi ovako: zdrave odrasle osobe bi trebale jesti dva obroka masne ribe tjedno.
Ako to nisu u mogućnosti, preporučljivo je da taj nedostatak nadoknade dodacima prehrani i to u obliku 300-500 mg EPA i DHA.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345