Omega masne kiseline - čuvari zdravlja
Ipak nam treba omega
Ali, odgovor je potvrdan kada je riječ o omaga-3 masnim kiselinama jer na dan dobivamo samo petinu dnevne doze, samo 0,1 g. U zadnjih stotinu godinu godina razina dobivanja omege-3 kroz hranu je drastično opala. Više ne jedemo ribu i školjkaše toliko često, a životinjsko meso i mlijeko koje je nekada bilo bogato omega-3 kiselinama to više nije. Zašto? Zato što to meso više nije iste kvalitete kao nekada. Ipak organski proizvedeno mlijeko i danas ima tri puta više omege-3 nego ono standardno. Zato pri kupovini radije birajte organski proizvedeno mlijeko. Redovno konzumiranje ribe, barem dva do tri puta tjedno osigurava našem tijelu malu količinu omega-3. Najveći i jedini značajni prirodni izvor zdravih i tijelu potrebnih masnih omega-3 kiselina su masnije ribe poput tune, bakalara, lososa, skuše, sardina i inćuna.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345