Omega masne kiseline
Održavanje ravnoteže
Najveći problem je neravnoteža između omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Tradicionalno konzumiramo male količine omega 6 iz sjemena i orašastih plodova.
Dok omega 3 smanjuju upalu, omega 6 masne kiseline imaju tendenciju da ju potiču. Smatra se da neravnoteža doprinosi razvoju bolesti srca, raka, astme, artritisa i depresije. Neki smatraju da ova neravnoteža doprinos rastu upalnih poremećaja. Rješenje je podizanje razine omega 3 masnih kiselina. Mediteranska prehrana je dobar model, jer naglašava hranu koja je bogata omega 3 masnim kiselinama i nekim omega 9: to je malo mesa i mnogo cjelovitih žitarica, svježeg voća i povrća, ribe, maslinovog ulja, češnjaka, kao i umjerena konzumacija vina.
Postoji rasprava o najboljem izvoru omega 3 masnih kiseline. Možete dobiti omega 3 iz masne ribe, tableta ribljeg ulja ili biljnih dodatke, kao što su laneno ulje. Zabrinutost zbog otrova u ribi, a da ne spominjemo ekološke probleme povezane s uzgojem ribe, također navodi neke ljude da se okrenu suplementima.
Sigurno je uzimati do 3g čistih EPA i DHA masnih kiselina dnevno. Kapsule ribljeg ulja imaju oko 0.3g EPA i DHA i to je vjerojatno najbolji način da znate točno koliko omega 3 masnih kiselina uzimate. Ovisno o vrsti ribe, razlikuje se i količina masnih kiselina koje sadrže.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345