Organska hrana - istina i mit
Da li je organska hrana superiorna i ima li veću hranjivu vrijednost od konvencionalne?
Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan.
Neke studije pokazuju da organski proizvedena hrana nije niti sigurnija, niti ima veću hranjivu vrijednost od konvencionalne, dok mnoge druge prikazuju organsku hranu kao superiornu, pogotovo po znatno većoj kolicini antioksidanata koji su potrebni u većim količinama, između ostalog, u smanjenju koncentracije dušičnih soli u organizmu. Te iste soli u velikim koncentracijama su se pokazale kao jedan od uzročnika razvoja različitih vrsta karcinoma.
Organski proizvedena hrana, iako se ne razlikuje po količini hranjivih sastojaka (proteina, karbohidrata, minerala) od konvencionalno proizvedene hrane, ima znatno veću moć asimilacije i proizvodnje energije u stanicama našeg organizma jer nije opterećena stranim kemikalijama koje usporavaju razgradnju hrane.
Zato možemo reći da je organska hrana puno zdravija za nas i za okoliš i da je puno ukusnija, jer se uzgaja pod prirodnim uvjetima i u doba godine kada su najpovoljniji uvjeti za sazrijevanje pojedinih vrsta voća i povrća.
Želimo li postati zdraviji, vitalniji i s manje kroničnih bolesti, ocuvati okoliš za buduće generacije vrijeme je da počnemo djelovati sada.
Uzgajajmo organsku hranu! Naši unuci i okoliš ce nam biti zahvalni.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Salata od mahuna, rajčice i kozica
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Salata od pečenog slanutka s feta sirom
30 min12345